Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave zverejnil na svojej webovej stránke zopár tipov pre zdravý spánok. Ak vás niekedy trápia prebdené noci, mali ste sa začítať.
Ako uviedol bratislavský regionálny úrad, zdravý spánok sa rovná pevnému zdraviu, pretože je jedným zo základných pilierov.
Podľa informácií od RÚVZ Bratislava, spánok ovplyvňuje niekoľko faktorov, k nim patrí napríklad hormón melatonín. „Ľudia majú svoje vnútorné hodiny, tzv. denný biorytmus, ktoré riadi hormón melatonín, ktorý je zodpovedný za prirodzené striedanie spánku a bdelého stavu. V tele sa produkuje podľa svetla, len čo sa vonku stmieva, začne epifýza melatonín uvoľňovať a človek sa začína cítiť unavený. Jeho tvorba z aminokyseliny tryptofanu je v noci desaťnásobne vyššia ako cez deň. Tvorbu melatonínu podporuje dostatok vitamínov skupiny B – B3, B6,“ uviedol bratislavský regionálny úrad zdravia. Ako pokračoval úrad, hladiny melatoníny dosahujú svoje najvyššie hodnoty okolo druhej až tretej hodiny ráno. Tento hormón spustí nočný cyklus odpočinku, počas ktorého môže telo obnoviť svoje sily, regenerovať sa a tým aj zvyšovať obranyschopnosť organizmu.
K ďalším faktorom, ktoré ovplyvňujú spánok, patria nápoje a taktiež jedlo. „Kvalitu a dĺžku spánku môžeme ovplyvniť dodržiavaním zásad spánkovej hygieny. Medzi tieto základné zásady patrí vyhýbanie sa energetickým nápojom s obsahom kofeínu, teínu v neskorých popoludňajších a večerných hodinách. Preto dáme večer pred zeleným čajom prednosť čajom bylinkovým – mätový, medovkový alebo sa napijeme pohára teplého mlieka s medom,“ napísal Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave vo svojej správe.
Ako dopĺňa úrad, nevhodným pre spánok je konzum tučných, ostrých a korenistých jedál, ktoré majú vysoký obsah tuku a bielkovín a vyžadujú si dlhší čas trávenia, čo následne zaťažuje organizmus. „Nevhodné je aj večerné konzumovanie slaných pochúťok, pretože tieto pochutiny obsahujú okrem tuku aj množstvo soli, glutamanu sodného, ktorý často súvisí s poruchami spánku. Taktiež príliš veľa sladkostí môže narušiť spánok, pretože rozkolíše hladinu cukru v krvi,“ spresňuje RÚVZ Bratislava.
Podľa regionálneho úradu zdravotníctva je častou príčinou nespavosti aj reflux, pri ktorom sa čiastočne natrávená potrava vracia zo žalúdka späť do pažeráka, kde spôsobuje pocit pálenia, tlaku, nevoľnosti, pričom tieto reakcie môžu byť príčinou zlého spánku.
„Taktiež neodporúčame konzumovať citrusové plody, výrobky z kysnutého cesta a tiež potraviny s vysokým obsahom kyselín – cibuľa, cesnak, paradajky, kečup či korenené jedlá. Konzumáciu takýchto potravín odporúčame niekoľko hodín pred spaním. A nezabudnite pred spánkom dostatočne vyvetrať a spálňu neprekurovať!,“ napísal záverom úrad verejného zdravotníctva.