Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky zverejnil na svojej webovej stránke článok, v ktorom vysvetľuje, čo znamenajú jednotlivé symboly a značky na plastových obaloch a výrobkoch.
Ako úrad napísal, tento materiál pre verejnosť, ktorý je ľahkou pomôckou pri zorientovaní sa v značkách, pripravil Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade – Národné referenčné centrum a Laboratórium pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami. Prekladaný materiál uľahčuje orientáciu vo svete značiek a symbolov uvádzaných na plastových obaloch, akými sú fólie, PET fľaše, misky, tácky a plastových výrobkoch, akými sú dózy na potraviny, poháre, misky, kuchynské pomôcky (naberačky, obracačky).
„Poznať značky a symboly uvedené na takýchto druhoch výrobkov je pre spotrebiteľa dôležité. Informujú napríklad o tom, ktoré plastové obaly a výrobky sú určené na ohrev alebo umývanie v umývačke riadu, možno tiež cez ne vyčítať, pri akých teplotách mrazu sa môžu skladovať, určujú i stanovený rozsah teplôt, pri ktorých je použitie takýchto výrobkov bezpečné. Symboly a značky informujú spotrebiteľa aj o materiálovom zložení daného plastového obalu či výrobku,“ napísal Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.
Podľa úradu majú byť symboly a značky uvedené výrazne a v slovenskom jazyku. Je dôležité, aby bolo zreteľne čitateľné.
Kde symboly a značky hľadať:
- priamo na obalových materiáloch alebo na plastových výrobkoch,
- na etikete pripevnenej k obalovým materiálom alebo k plastovým výrobkom,
- na oznámení v bezprostrednej blízkosti obalových materiálov alebo plastových výrobkov, ktoré je pre
- kupujúceho zreteľne viditeľné.
Čo musia spĺňať plastové obaly a výrobky pri umiestňovaní na trh:
- musia byť vyrábané v súlade s riadnymi výrobnými postupmi tak, aby za obvyklých a predvídateľných podmienok použitia neuvoľňovali do potravín látky v množstvách, ktoré by mohli:
- ohroziť zdravie ľudí,
- spôsobiť neprijateľné zmeny v zložení potravín,
- spôsobiť zhoršenie ich organoleptických vlastností.
„Výrobca alebo dovozca je povinný uvádzať konkrétne pokyny, ktoré sa majú dodržiavať pri bezpečnom a vhodnom používaní výrobkov určených na styk s potravinami. Pre správne použitie a minimalizovanie ohrozenia zdravia ľudí je potrebné, aby spotrebitelia dodržiavali pokyny uvedené formou značiek a symbolov. Pokyny k správnemu a bezpečnému použitiu môžu byť uvedené aj slovne (napr. nepoužívať v mikrovlnnej rúre, nepoužívať v umývačke riadu atď.),“ upozornil na záver Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.
Podrobné informácie nájdete tu: