Test: Viete, ako sa volajú tieto huby? Len málokto to zvládne bez chyby

Test húb
Test húb Foto: www.shutterstock.com

S príchodom jesene sa pre hubárov začína obdobie hojnosti, kedy sa pri dostatku vlahy vrhajú do lesov s istotou bohatého úlovku. Patríte medzi nich aj vy? Otestujte si svoje vedomosti o hubách v našom kvíze.

1

Rubroboletus satanas
Rubroboletus satanas Foto: www.shutterstock.com

Biela klobúčiková huba s červenožltou nohou je charakteristická pre túto hľuzovitú hubu, ktorá nespravodlivo získala povesť jedovatosti a získala prezývku „blivák.“ Napriek tomu, po dôkladnom tepelnom spracovaní je táto huba jedlá a v okolí Lysé nad Labem sa dokonca považuje za delikatesu. Ako sa táto huba volá?

a) Hrib medotrpký

b) Hrib kríšť

c) Hrib satan

2

russula virescens
russula virescens Foto: www.shutterstock.com

Ktorá huba bola už v starovekom Ríme považovaná za cisársku pochúťku? S jej rozpoznateľným zeleným klobúčikom je jednou z najjemnejších a najsladších húb. Holubinky však u nás ešte stále nie sú veľmi zbierané, čo je vzhľadom na ich vynikajúce kulinárske vlastnosti prekvapivé.

a) Holubinka trávozelená

b) Holubinka nazelenalá

c) Holubinka svinibrodská

3

Amanita caesarea
Amanita caesarea Foto: www.shutterstock.com

Táto krásna muchotrávka je u nás vzácna a chránená, čo znamená, že jej zber môže viesť k vysokým pokutám. V Taliansku je však mimoriadne obľúbená a predáva sa dokonca aj na trhoch, kde sa konzumuje v surovom alebo minimálne tepelnom stave.

a) Muchotrávka cisárska

b) Muchotrávka kráľovská

c) Muchotrávka oranžová

4

Tricholoma equestre
Tricholoma equestre Foto: www.shutterstock.com

Hoci čírovky nie sú príliš populárne, niektorí praktickí hubári ich zbierajú už po generácie. Jedna z nich je obzvlášť známa vďaka svojmu typickému farebnému vzhľadu a dostala dokonca ľudové názvy ako „húska“ alebo „strnádka.“

a) Čírovka osiková

b) Čírovka zelánka

c) Čírovka mydlová

5

Suillus bovinus
Suillus bovinus Foto: www.shutterstock.com

Keď táto hľuzovitá huba rastie, v niektorých oblastiach ju nájdete v takom množstve, že ju miestni nazývajú „bez práce.“ Charakteristická je modrými rúrkami pod klobúčikom po stlačení a korenistou vôňou.

a) Hrib babka

b) Masliak kravský

c) Masliak strakoš

6

Ganoderma lucidum
Ganoderma lucidum Foto: www.shutterstock.com

Táto chorošovitá huba s lesklými plodnicami, ktoré vyzerajú ako nalakované, je v čínskej medicíne používaná tisíce rokov ako univerzálny liek. V Japonsku je známa ako reishi, v Číne ako lingzhi a u nás ako?

a) Brezovník obyčajný

b) Lesklokôrovka lesklá

c) Korálovec bukový

7

Paxillus involutus
Paxillus involutus Foto: www.shutterstock.com

Táto huba, ktorá bola v čase vojnového nedostatku zbieraná a nazývaná „gulášová huba“, spôsobuje rozklad červených krviniek, hoci to bolo zistené až neskôr. Napriek tomu ju ľudia v minulosti často jedli.

a) Čechratka podvinutá

b) Čechratka čiernochlpatá

c) Čechratka olšová

8

Craterellus tubaeformis
Craterellus tubaeformis Foto: www.shutterstock.com

V minulosti táto malá huba pokrývala celé lúky. V dôsledku znečistenia životného prostredia začala rásť menej často, ale dnes je opäť bežná. Jej výhodou je, že nikdy nečervivie a má dlhú trvanlivosť, pričom je považovaná za kuchynskú delikatesu.

a) Kuriatko karfiolové

b) Kuriatko lievikovité

c) Kuriatko obyčajné

9

Albatrellus ovinus
Albatrellus ovinus Foto: www.shutterstock.com

Táto neobvyklá huba s pekným menom rastie v skupinách a tvorí v lese veľké biele povlaky. Je vždy zdravá a najlepšie chutí nakladaná.

a) Krásnoporka žemlička

b) Krásnoporka mlynárka

c) Krásnoroh lepkavý

10

Phallus impudicus
Phallus impudicus Foto: www.shutterstock.com

Táto huba začína svoj život ako biele guľovité vajíčko pod povrchom pôdy. Neskôr vyrastie tmavozelený klobúčik, ktorý je často pokrytý muchami. V štádiu vajíčka je však jedlá a považovaná za pochúťku.

a) Holubinka smradľavá

b) Hadovka smradľavá

c) Hnojník atramentový

11

Neoboletus luridiformis
Neoboletus luridiformis Foto: www.shutterstock.com

Táto hľuzovitá huba je známa modraním pri reze, vďaka čomu sa nazýva „modrák.“ Je tvrdá, málokedy červivie a v kuchyni vyžaduje dlhšie tepelné spracovanie.

a) Hríb zrnitohlúbikový

b) Hríb siný

c) Hrib modračka

12

Verpa bohemica
Verpa bohemica Foto: www.shutterstock.com

Smržovité huby sú jedným z prvých hubárskych zážitkov sezóny, objavujú sa už na jar. Jeden z druhov je celosvetovo populárny a predáva sa za veľké sumy, kým ďalší je takmer rovnako chutný.

a) Smrčkovec český

b) Lysohlávka česká

c) Ucháč obrovský

Ak ste sa prešli týmto testom a spoznali ste väčšinu húb bez problémov, gratulujeme! Vaše vedomosti o hubách sú naozaj na vysokej úrovni. Pre tých, ktorým sa niektoré otázky zdali náročné, je to skvelá príležitosť naučiť sa niečo nové a zlepšiť svoje poznatky. Pamätajte, že pri zbieraní húb je dôležité byť opatrný a vždy si byť istý ich jedlosťou. Ak si nie ste istí, radšej sa poraďte so skúsenejšími hubármi alebo odborníkmi. Bezpečnosť a zodpovednosť sú pri hubárčení kľúčové, aby sa z vášho úlovku stala naozajstná pochúťka a nie nebezpečná skúsenosť.

Šťastný zber a dobrú chuť!

Odpovede pod obrázkom:

Odpovede
Odpovede Foto: www.shutterstock.com

Riešenia: 1c, 2b, 3a, 4b, 5c, 6b, 7a, 8c, 9b, 10b, 11a, 12a

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk