Podľa bylinkárky je žihľava, spolu s púpavou a kozonožkou, jednou z najcennejších bylín našej prírody. „Žihľava podporuje metabolizmus, pomáha pri tvorbe krvi, dopĺňa telu vitamíny a minerály, a má pozitívny vplyv na obličky a pečeň,“ vysvetľuje bylinkárka. No napriek svojim benefitom by sa nemala konzumovať neustále. Najlepšie je využiť žihľavu na jarnú očistnú kúru, a potom ju počas roka striedmo pridávať do jedál, ako napríklad do polievok. Okrem listov sa skvele hodia aj jej semienka – skutočná superpotravina plná antioxidantov, vitamínov a minerálov.
Kedy zbierať žihľavové semienka?
Najvhodnejšie obdobie na zber žihľavových semienok je neskoré leto až začiatok jesene, hoci závisí to aj od konkrétneho roka a lokality. Ako správne postupovať? „Najprv usuším celé strapce, potom semienka jemne oddelím od stoniek a uskladním v uzavretej nádobe,“ radí bylinkárka Radka Svatošová, ktorá sa tejto téme venuje aj vo videu s praktickými tipmi.
Vitamínová bomba pre váš jedálniček
Žihľavové semienka po usušení ľahko pridáte do obľúbených jedál – hodia sa do müsli, smoothie alebo polievok. „Môžete si ich posypať aj na chlieb s nátierkou, majú príjemnú chuť,“ hovorí bylinkárka. Ďalšou chutnou možnosťou je zmiešať ich s medom. Pred konzumáciou je však dobré semienka podrviť alebo rozmixovať, aby sa lepšie vstrebali a neprešli tráviacim traktom celé.
Rýchla pomoc pri uštipnutí od hmyzu? Objavte tento prírodný poklad
Bezpečný zber: Popŕhlenie nehrozí?
Žihľavové semienka vyvolávajú mnoho otázok. Rastú na samčích či samičích rastlinách? Ako spoznáme, že sú pripravené na zber? Dá sa ich ochutnať priamo v prírode bez popŕhlenia? A ako pripraviť obľúbenú žihľavovú zmes s medom, ktorá má povesť účinného afrodiziaka?
Svojimi pozitívnymi účinkami a univerzálnym využitím v kuchyni sú žihľavové semienka skvelým doplnkom do jedál – tak neváhajte a vyskúšajte ich!