Šípok je tento rok všade. No pri príprave čaju mnohí robia zásadnú chybu, upozorňuje bylinkárka

šípky
šípky Foto: depositphotos.com

Na kríkoch popri cestách či na okrajoch lesov sa začiatkom jesene objavujú drobné červené plody – šípky. Nie sú len ozdobou krajiny, ale aj jedným z najbohatších zdrojov vitamínu C v celej našej flóre. Po stáročia patria k tradičným domácim liekom proti prechladnutiu a oslabenej imunite. Dnes už ich účinky potvrdzuje aj moderná veda.

Aby však čaj či sirup zo šípok mal skutočne výživovú hodnotu, treba poznať správny spôsob zberu, sušenia aj prípravy.

Video: Šípky – zber a využitie

Kedy je najlepší čas na zber?

Najvhodnejšie obdobie na zber šípok prichádza od konca septembra do prvej polovice novembra. Vtedy sú plody plne vyfarbené, pevné a obsahujú najviac účinných látok.
Ak chcete šípky sušiť na čaj, zbierajte ich ešte pred prvými mrazmi – vtedy majú vyšší obsah vitamínu C a lepšie sa spracúvajú. Premrznuté šípky sú síce sladšie, no vhodnejšie na prípravu marmelád či omáčok.

Zbierať by sa mali len zdravé, nepoškodené a čisté plody. Ideálne je voliť miesta mimo ciest a prašných oblastí. Pri zbere sa hodia rukavice – kríky ruže šípovej bývajú poriadne ostnaté.

Sušenie rozhoduje o kvalite

Správne usušené šípky dokážu vydržať aj celý rok. Základné pravidlo znie: nízka teplota a dostatok vzduchu.
Na zachovanie vitamínu C je vhodné sušiť šípky pri teplote do 40 °C – buď v sušičke ovocia, alebo v rúre s pootvorenými dvierkami. Kto má možnosť, môže ich sušiť aj prirodzene – na teplom, suchom mieste, kam nezasahuje priame slnko.

Usušené plody by mali byť tvrdé, suché, no nie spálené. Uchovávajte ich v uzatvorenej nádobe, ideálne v tme a suchu.

Čo všetko šípky obsahujú?

Podľa odborných zdrojov sú šípky bohaté najmä na:

  • vitamín C – v sušine ho môže byť až 10-krát viac než v citróne
  • flavonoidy a polyfenoly, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom
  • vitamíny skupiny B, vitamín K a karotenoidy
  • organické kyseliny (napr. jablčná a citrónová)
  • pektín – prírodnú vlákninu podporujúcu trávenie

Vďaka tomuto zloženiu pomáhajú šípky posilniť imunitu, podporujú regeneráciu buniek a prispievajú k zdravému tráviacemu systému. Niektoré vedecké práce potvrdzujú aj ich priaznivý vplyv na zápal kĺbov pri artróze – hlavne vo forme štandardizovaných extraktov.

Ako pripraviť čaj, aby neprišiel o vitamíny

Väčšina ľudí šípky jednoducho zaleje vriacou vodou, no práve tým sa zničí najcennejšia látka – vitamín C. Existujú však dva spôsoby, ako z nich dostať to najlepšie:

1. Jemné lúhovanie v teplej vode

Rozdrvené alebo nakrájané sušené šípky (asi 2–3 lyžice na liter vody) zalejte vodou ohriatou na 60–70 °C.
Zakryte a nechajte lúhovať 20–30 minút. Potom sceďte. Takto pripravený čaj si zachová príjemnú chuť aj väčšinu vitamínov.

2. Studená macerácia (pre najšetrnejší výsledok)

Ak chcete zachovať maximum výživných látok, môžete šípky namočiť do studenej vody a nechať ich lúhovať 8–12 hodín, ideálne cez noc. Ráno čaj jemne zohrejte (nie viac ako na 60 °C) a sceďte.
Tento spôsob je síce pomalší, no výsledok stojí za to – nápoj je jemný, svieži a plný prirodzenej chuti.

Aké účinky možno od šípkového čaju očakávať

Šípkový čaj nie je zázračný liek, no ako súčasť vyváženej stravy pomáha telu zvládať záťaž a chrániť sa pred bežnými ochoreniami.
Pravidelné pitie čaju môže:

  • podporiť imunitu počas jesene a zimy
  • znížiť únavu a vyčerpanie
  • pomôcť tráveniu a prirodzene detoxikovať organizmus
  • poskytnúť telu antioxidanty, ktoré chránia bunky pred predčasným starnutím

Treba však zdôrazniť, že tieto účinky platia len pri dlhodobom a rozumnom užívaní – nejde o liek na konkrétne ochorenia, ale o prirodzený doplnok zdravej životosprávy.

Šípky sú jedným z najjednoduchšie dostupných darov prírody – nepotrebujete ich kupovať, stačí vyraziť do prírody s košíkom. Ak ich zozbierate, usušíte a pripravíte s citom, odmenia sa vám nielen nádhernou farbou a chuťou, ale aj prirodzenou dávkou vitamínov, ktoré vaše telo ocení najmä v chladných mesiacoch.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk