Šípky sú tento rok všade. Pri príprave čaju však mnohí robia chyby, upozorňuje bylinkárka

šípky
šípky Foto: www.shutterstock.com

Šípky patria k tradičným darom jesene, ktoré si získali miesto nielen v kuchyni, ale aj v domácej lekárničke. Ríbezľovo červené plody divej ruže, ktoré poznali už naše staré mamy, sú doslova nabité vitamínmi a liečivými látkami. Napriek tomu sa pri ich zbere aj spracovaní často robia zbytočné chyby – najmä pri príprave čaju, ktorý má mať ozdravný účinok na celý organizmus. Ako teda postupovať správne? Poradí skúsená bylinkárka.

VIDEO: Šípky – zber a využitie (návod)

Pozrite si krátky návod, ako šípky zbierať a používať:

Kedy a ako šípky zbierať?

Najvhodnejší čas na zber šípok nastáva krátko po prvých mrazoch. Práve vtedy sa ich chuť zjemní a plody sú prirodzene sladšie. Ak však plánujete šípky sušiť na čaj, nemusíte čakať na mrazy – ideálne je zbierať ich koncom septembra alebo začiatkom októbra.

Dôležité je vyberať len zrelé, sýto sfarbené a nepoškodené plody bez stopiek. Najkvalitnejšie šípky rastú na slnečných miestach – tam môžu dozrieť aj o niekoľko týždňov skôr ako v tieni.

Zaujímavosťou je, že premrznuté šípky sa nehodia na sušenie, ale sú výborným základom na omáčky, sirupy či domáce marmelády. V akejkoľvek podobe sú však malým zázrakom pre telo.

Vitamínová bomba z prírody

Šípky patria medzi najbohatšie prírodné zdroje vitamínu C, ale ukrývajú v sebe aj ďalšie cenné látky – triesloviny, pektín, cukry, kyselinu citrónovú a jablčnú, flavonoidy, vitamíny skupiny B aj vitamín K.

Ich liečivé účinky potvrdzujú aj odborné štúdie. Výskum uvádza, že šípky pôsobia protizápalovo, antioxidačne, dokonca aj antidiabeticky a protinádorovo.

Podľa vedcov má ich vysoký obsah kyseliny askorbovej (vitamínu C) priaznivý vplyv aj na mozgové funkcie a môže tlmiť príznaky Alzheimerovej choroby. Vďaka tomu, že ruža šípková rastie takmer všade – pri cestách, lúkach aj na okrajoch lesov – si ju môže nazbierať prakticky každý.

A práve teraz, začiatkom jesene, je ideálny čas na jej zber.

Šípkový čaj: najlepší priateľ imunity

Najčastejším dôvodom, prečo ľudia šípky zbierajú, je príprava čaju. „Šípok je silný antioxidant. Obsahuje veľa vitamínu C, takže na prechladnutie je to úplne skvelý pomocník. Dôležité je však ho správne usušiť, aby nesplesnivel,“ vysvetľuje bylinkárka.

Pri samotnom zbere odporúča používať rukavice, pretože tŕnité konáre vedia poriadne poškriabať. No chyba, ktorú robí väčšina ľudí, sa skrýva inde – v samotnej príprave čaju.

Najčastejšia chyba? Varenie šípok

Mnoho ľudí si myslí, že šípkový čaj treba variť ako bežné bylinky. To je však omyl, ktorý pripraví telo o väčšinu cenných látok. Správny postup je macerácia v studenej vode.

Bylinkárka odporúča približne 80 kúskov šípok na liter vody. Plody je vhodné najskôr olúpať, potom ich vložiť do studenej vody a nechať lúhovať – ideálne cez noc, aspoň 8 hodín.

Týmto spôsobom sa do vody uvoľnia všetky vitamíny a minerály, ktoré by sa varením zničili. Ak máte chuť na teplý nápoj, môžete čaj mierne ohriať, no teplota by nemala presiahnuť 70 °C, inak stratí svoj liečivý účinok.

Pred pitím ho nechajte chvíľu odstáť – chuť sa rozvinie a vôňa bude výraznejšia.

Menej tepla, viac zdravia

To isté platí aj pri výrobe marmelád a sirupov zo šípok. Čím dlhšie sa šípky varia alebo pasterizujú, tým viac zdravých látok sa zničí. „Pasterizovať by sa malo len tak dlho, ako je nevyhnutné, aby sa zničili škodlivé mikroorganizmy, ale zachovali vitamíny,“ dopĺňa bylinkárka.

Ak si chcete vytvoriť domáce zásoby prírody na zimu, sušené šípky skladujte v uzatvárateľnej nádobe na suchom, tmavom mieste. Takto si zachovajú svoje liečivé účinky aj niekoľko mesiacov.

Malé plody s veľkou silou

Čaj z šípok je nielen chutný, ale aj výnimočne prospešný – posilňuje imunitu, znižuje únavu, podporuje trávenie a pomáha telu pri regenerácii po chorobách.

Nie je preto divu, že naši predkovia ho považovali za jeden z najcennejších darov jesene. Dnes, keď väčšina ľudí siahne po syntetických vitamínoch, sa oplatí spomenúť si na jednoduché pravidlo: všetko potrebné máme priamo v prírode – stačí vedieť, ako s tým správne naložiť.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk