Ruský jablkový koláč. Jednoduchá a neuveriteľne šťavnatá dobrota len z 9 ingrediencií

jablkový koláč
jablkový koláč Foto: depositphotos.com

Šarlotka patrí k najznámejším jablkovým dezertom v Rusku a dnes už aj v mnohých ďalších krajinách. Jej popularita spočíva v tom, že sa pripravuje rýchlo, zo základných surovín a výsledkom je jemný, nadýchaný koláč s výraznou jablkovou chuťou. Ak máte doma prebytok jabĺk, toto je jeden z najlepších spôsobov, ako ich zužitkovať.

Ako vlastne vznikla šarlotka?

V gastronómii sa často stretávame s rovnakým názvom pre úplne odlišné jedlá – a presne to je prípad šarlotky. Existuje totiž francúzsky dezert Charlotte, ktorý bol medzi európskou šľachtou obľúbený už v 19. storočí. Ten však nemá veľa spoločného s dnešnou ruskou šarlotkou. Francúzska verzia je nepečený alebo len čiastočne upečený dezert z piškót a krému alebo ovocného pyré.

Moderná ruská šarlotka je úplne iný dezert.
Vznikla neskôr a ide o jednoduchý piškótový koláč, do ktorého sa pridáva veľké množstvo čerstvých jabĺk. Presný pôvod tohto receptu nie je detailne zdokumentovaný, no vo väčšine ruských zdrojov sa uvádza, že ide o domácky dezert, ktorý sa v 20. storočí rozšíril v bežných domácnostiach – najmä preto, že sa dal pripraviť lacno, rýchlo a z dostupných surovín.

Dnes je šarlotka v Rusku jedným z najčastejšie pečených jablkových koláčov a každý región má svoju vlastnú drobnú obmenu.

Čo budete potrebovať?

Na tento tradičný koláč stačí len niekoľko základných ingrediencií:

  • 800 g jabĺk
  • 70 g hladkej múky
  • 50 g cukru
  • 25 g masla
  • 100 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • trochu citrónovej šťavy
  • kvapka vanilkovej esencie (voliteľné, ale veľmi príjemná)

Tieto suroviny sú bežné v každej kuchyni, takže koláč pripravíte aj vtedy, keď nemáte čas bežať do obchodu.

Ako pripraviť cesto

Do hlbokej misy rozšľahajte vajcia s cukrom, kým zmes trochu nezhustne a nezesvetlí. Pridajte štipku soli, mlieko, roztopené maslo a pár kvapiek vanilkovej esencie.
Potom preosejte múku, zmiešajte ju s práškom do pečiva a postupne zapracujte do tekutej časti. Malo by vzniknúť hustejšie, ale stále tečúce cesto.

Jablká – hlavná hviezda dezertu

Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na tenké plátky. Ihneď ich premiešajte s trochou citrónovej šťavy – ovocie tak nezhnedne a zároveň zostane sviežejšie.

Spojenie jabĺk s cestom

Do cesta primiešajte väčšinu jabĺk. Niekoľko plátkov si ponechajte na finálne ozdobenie vrchu.
Zmes nalejte do vymastenej formy na biskupský chlebíček alebo do okrúhlej formy na koláč. Povrch zarovnajte a uložte naň zvyšné jablká.

Pre jemnejšiu chuť môžete na vrch položiť pár tenkých kúskov masla. Ľahké pocukrovanie dodá koláču peknú farbu počas pečenia.

Pečenie a servírovanie

Šarlotku pečte pri teplote 180 °C približne 45 minút. Keď povrch získa zlatistú farbu, koláč je hotový. Po upečení ho nechajte vychladnúť – po čerstvom vytiahnutí z rúry je veľmi mäkký.

Podávajte ho nakrájaný na plátky a posypaný práškovým cukrom. Výborne chutí s čajom, kávou alebo len tak samotný.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk