Jeseň je čas, keď dozrievajú jablká a kuchyňa rozvoniava domácimi koláčmi či kompótmi. No kedysi sa z jabĺk pripravovala aj pikantná pochúťka, ktorá nesmela chýbať pri žiadnej zabíjačke – staročeská vejmrda. Tento jednoduchý recept z čerstvého chrenu a jabĺk sa výborne hodí ako príloha k mäsovým jedlám. Okrem výnimočnej chuti má aj priaznivé účinky na trávenie a obranyschopnosť organizmu.
Odkiaľ pochádza názov „vejmrda“
Slovo vejmrda má pôvod v staročeštine a vzniklo od výrazu, ktorý označoval „obrastanie korienkami“. Práve chren, ktorý je hlavným komponentom tejto zmesi, má korene s typicky rozstrapkaným tvarom. Spolu s jablkami vytvára chuťovo vyváženú kombináciu – chren dodáva ostrosť, jablká zasa prirodzenú sladkosť a sviežosť.
Chren – prirodzený podporný prostriedok zdravia
Chren bol už po stáročia obľúbenou súčasťou kuchyne aj domácej lekárničky. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, minerály (ako draslík, vápnik, železo, fosfor) a rastlinné silice s typickou ostrou chuťou.
- Podporuje trávenie – stimuluje tvorbu tráviacich štiav, pomáha rozkladať tuky a zlepšuje činnosť čriev.
- Má antibakteriálne účinky – silice v chrene bránia rastu niektorých baktérií a plesní, preto sa niekedy označuje ako prírodný dezinfekčný prostriedok.
- Podporuje imunitu – vysoký obsah vitamínu C a antioxidantov pomáha telu lepšie zvládať nachladnutie.
- Pomáha pri zahlienení – aróma čerstvo nastrúhaného chrenu môže uvoľniť dýchacie cesty a zmierniť upchatý nos.
Treba však dodať, že chren nie je liek, ale doplnok stravy – jeho účinky sú mierne a podporné. Osoby s žalúdočnými vredmi alebo podráždenou sliznicou by ho mali konzumovať s mierou.
Jablká – bohatý zdroj vlákniny a antioxidantov
Jablká sú jedným z najzdravších druhov ovocia, ktoré bežne nájdeme v našich záhradách. Obsahujú viac než 80 % vody, minimum kalórií a množstvo vlákniny vo forme pektínu. Tá prispieva k správnemu fungovaniu čriev, predchádza zápche a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cholesterolu.
Okrem vlákniny obsahujú aj vitamín C, draslík a rastlinné antioxidanty, ktoré podporujú imunitný systém a chránia bunky pred oxidačným stresom.
Ako pripraviť domácu vejmrdu?
Tradičná vejmrda sa pripravuje rýchlo a z dostupných surovín:
Suroviny:
- 3 olúpané jablká
- 200 g čerstvého chrenu
- štipka soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 2 polievkové lyžice jablčného octu
- ½ šálky vychladnutého hovädzieho vývaru
Postup:
- Jablká aj chren nastrúhajte na jemno.
- Pridajte soľ, cukor, ocot a vývar.
- Všetko premiešajte, prikryte a nechajte v chladničke do druhého dňa.
Po odstátí sa chute krásne prepoja. Výsledkom je jemne štipľavá, sladkokyslá omáčka, ktorá sa skvele hodí k údenému mäsu, párkom či pečienke.
Vejmrda – jednoduchý recept so skutočnými prínosmi
Naše staré mamy nepotrebovali výživové doplnky, aby si posilnili zdravie – vedeli, že čerstvé suroviny z prírody majú dostatok účinných látok.
Kombinácia chrenu a jabĺk pomáha prirodzene stimulovať trávenie, zlepšuje vstrebávanie živín, podporuje imunitu a dodáva telu energiu počas chladných dní.
Nie je to „zázračný liek“, ale zdravý a chutný doplnok tradičnej kuchyne, ktorý stojí za to zaradiť do jedálnička aj dnes.































