Naše staré mamy vedeli, čo je dobré. Tradičná vejmrda podporí trávenie a imunitu

chren s jablkom
chren s jablkom Foto: www.shutterstock.com

Jeseň je čas, keď dozrievajú jablká a kuchyňa rozvoniava domácimi koláčmi či kompótmi. No kedysi sa z jabĺk pripravovala aj pikantná pochúťka, ktorá nesmela chýbať pri žiadnej zabíjačke – staročeská vejmrda. Tento jednoduchý recept z čerstvého chrenu a jabĺk sa výborne hodí ako príloha k mäsovým jedlám. Okrem výnimočnej chuti má aj priaznivé účinky na trávenie a obranyschopnosť organizmu.

Odkiaľ pochádza názov „vejmrda“

Slovo vejmrda má pôvod v staročeštine a vzniklo od výrazu, ktorý označoval „obrastanie korienkami“. Práve chren, ktorý je hlavným komponentom tejto zmesi, má korene s typicky rozstrapkaným tvarom. Spolu s jablkami vytvára chuťovo vyváženú kombináciu – chren dodáva ostrosť, jablká zasa prirodzenú sladkosť a sviežosť.

Chren – prirodzený podporný prostriedok zdravia

Chren bol už po stáročia obľúbenou súčasťou kuchyne aj domácej lekárničky. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, minerály (ako draslík, vápnik, železo, fosfor) a rastlinné silice s typickou ostrou chuťou.

  • Podporuje trávenie – stimuluje tvorbu tráviacich štiav, pomáha rozkladať tuky a zlepšuje činnosť čriev.
  • Má antibakteriálne účinky – silice v chrene bránia rastu niektorých baktérií a plesní, preto sa niekedy označuje ako prírodný dezinfekčný prostriedok.
  • Podporuje imunitu – vysoký obsah vitamínu C a antioxidantov pomáha telu lepšie zvládať nachladnutie.
  • Pomáha pri zahlienení – aróma čerstvo nastrúhaného chrenu môže uvoľniť dýchacie cesty a zmierniť upchatý nos.

Treba však dodať, že chren nie je liek, ale doplnok stravy – jeho účinky sú mierne a podporné. Osoby s žalúdočnými vredmi alebo podráždenou sliznicou by ho mali konzumovať s mierou.

Jablká – bohatý zdroj vlákniny a antioxidantov

Jablká sú jedným z najzdravších druhov ovocia, ktoré bežne nájdeme v našich záhradách. Obsahujú viac než 80 % vody, minimum kalórií a množstvo vlákniny vo forme pektínu. Tá prispieva k správnemu fungovaniu čriev, predchádza zápche a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cholesterolu.

Okrem vlákniny obsahujú aj vitamín C, draslík a rastlinné antioxidanty, ktoré podporujú imunitný systém a chránia bunky pred oxidačným stresom.

Ako pripraviť domácu vejmrdu?

Tradičná vejmrda sa pripravuje rýchlo a z dostupných surovín:

Suroviny:

  • 3 olúpané jablká
  • 200 g čerstvého chrenu
  • štipka soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 2 polievkové lyžice jablčného octu
  • ½ šálky vychladnutého hovädzieho vývaru

Postup:

  1. Jablká aj chren nastrúhajte na jemno.
  2. Pridajte soľ, cukor, ocot a vývar.
  3. Všetko premiešajte, prikryte a nechajte v chladničke do druhého dňa.

Po odstátí sa chute krásne prepoja. Výsledkom je jemne štipľavá, sladkokyslá omáčka, ktorá sa skvele hodí k údenému mäsu, párkom či pečienke.

Vejmrda – jednoduchý recept so skutočnými prínosmi

Naše staré mamy nepotrebovali výživové doplnky, aby si posilnili zdravie – vedeli, že čerstvé suroviny z prírody majú dostatok účinných látok.
Kombinácia chrenu a jabĺk pomáha prirodzene stimulovať trávenie, zlepšuje vstrebávanie živín, podporuje imunitu a dodáva telu energiu počas chladných dní.

Nie je to „zázračný liek“, ale zdravý a chutný doplnok tradičnej kuchyne, ktorý stojí za to zaradiť do jedálnička aj dnes.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk