Múdrosť našich starých mám stále platí. „Na návšteve a počas sviatkov sa diéta nedrží“

rodina pri stole
rodina pri stole Foto: www.shutterstock.com

Hoci dnešná doba prináša množstvo moderných vymožeností a technológií, niektoré staré pravdy a skúsenosti zostávajú nadčasové. V čase, keď sa hovorí o návrate k prírode, jednoduchosti a poctivosti, sa čoraz častejšie obraciame späť k múdrostiam našich starých mám. Ich recepty, triky a životné zásady nám často pripomínajú, že nie všetko nové je nutne lepšie než to, čo fungovalo celé generácie.

Jedno staré príslovie, ktoré sa v mnohých rodinách tradovalo, znie:
„Na návšteve a o sviatkoch sa diéta nedrží.“
A vystihuje presne to, ako sa kedysi pristupovalo k životu – s rozvahou, radosťou a schopnosťou dopriať si malé potešenia bez výčitiek.

Babičkovské triky z kuchyne aj záhrady

Staré mamy mali v rukáve množstvo jednoduchých, ale účinných trikov. V kuchyni si vedeli poradiť aj bez moderných spotrebičov a polotovarov. Každá surovina mala svoje miesto a žiadna neprišla nazmar. Chlieb sa piekol doma, mlieko sa zužitkovalo do poslednej kvapky, zvyšky jedál sa premenili na nové jedlá.

Základom bola úcta k potravinám a rozvaha pri varení. Nič sa nevyhadzovalo, všetko malo svoj účel. A hoci sa dnes snažíme šetriť čas, mnohé z týchto postupov by nám ušetrili nielen peniaze, ale aj zdravie.

Rovnako múdre boli naše staré mamy aj v oblasti liečivých bylín. Poznali silu repíka, harmančeka, materinej dúšky, bazy či mäty. Vedeli, kedy ich zbierať, ako ich sušiť a na čo ich používať.
Repík lekársky považovali za „všeliek“ – pomáhal pri drobných ranách, zápaloch aj bolestiach hrdla. Staré príslovie hovorilo:
„Lekár lieči, príroda uzdravuje.“
A dodnes sa ukazuje, že na tejto jednoduchosti bolo veľa pravdy.

Zdravie podľa babičky

Naše staré mamy často vedeli pomôcť aj tam, kde dnes automaticky siahame po liekoch.
Pri horúčke, prechladnutí alebo bolesti hrdla odporúčali odpočinok, teplý čaj s medom a prikrývku.
Namiesto tabletiek stavili na silnú imunitu, pokoj a čas, ktorý telo potrebuje na uzdravenie.

Ich prístup bol založený na rovnováhe – niečoho priveľa, ale ani primalo.
Všetko s mierou, a hlavne s láskou.

Záujem o tradície rastie

Dnes sa tieto múdrosti znovu dostávajú do popredia. Mladí ľudia, ktorí vyrástli na instantných polievkach a rýchlych riešeniach, sa začínajú zaujímať o tradičné recepty, kváskové pečenie či domáce spracovanie potravín. Na sociálnych sieťach pribúdajú skupiny a stránky, kde si ľudia navzájom odovzdávajú skúsenosti, ktoré kedysi bývali samozrejmosťou.

Tento trend nie je len o nostalgii. Je to aj reakcia na rýchle tempo života a túžbu po väčšej sebestačnosti. V čase, keď trávime väčšinu dňa v práci a spoliehame sa na hotové výrobky, sa mnohí snažia znovu objaviť pôvodné hodnoty – ručnú prácu, jednoduchosť, poctivosť a spojenie s prírodou.

Bylinky, trpezlivosť a pokoj v duši

Mnohé staré mamy verili, že ak sa človek stará o telo i dušu, zdravie si ho nájde samo.
Vedeli, že každá rastlina má svoj účel – harmanček ukľudňuje, mäta osviežuje, baza posilňuje a repík hojí.
A hoci moderná medicína napreduje, tieto „babské“ recepty sa v mnohých prípadoch ukazujú ako účinné doplnky starostlivosti o zdravie.

Ich filozofia bola jednoduchá:
„Neponáhľaj sa, dopraj telu aj duši čas.“
A možno práve preto pôsobili naše staré mamy pokojnejšie, vyrovnanejšie a akosi múdrejšie.

Návrat k múdrosti predkov

V súčasnosti sa čoraz viac hovorí o potrebe spojiť tradíciu s moderným životným štýlom. Nie preto, že by sme mali odmietnuť pokrok, ale preto, že v starých radách je kus zdravého rozumu.
Znovu sa učíme variť doma, sadiť bylinky, piecť chlieb a liečiť drobné neduhy prírodnými prostriedkami.

Staré mamy nás učia, že niekedy je najlepším liekom čas, pokoj, úsmev a miska teplej polievky.

A ich múdrosť, ktorá prežila generácie, nám pripomína, že aj keď sa svet mení, niektoré hodnoty zostávajú nemenné:
pokora, láskavosť a radosť z obyčajných vecí.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk