Granátové jablká práve zažívajú svoju sezónu a v obchodoch ich kúpite za priaznivé ceny. Ich svieže, rubínovo červené zrnká nielen výborne chutia, ale aj prospievajú zdraviu. Ak si ich doprajete pravidelne, môžete podporiť svoj imunitný systém a celkovú vitalitu organizmu.
Ovocie s bohatým obsahom antioxidantov
Granátové jablko je cenené pre vysoký obsah polyfenolov a antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom. Práve tento mechanizmus zohráva úlohu pri prevencii viacerých civilizačných ochorení – od srdcovocievnych po metabolické.
Najviac pozornosti vedcov si získala kyselina ellagová a látky z nej odvodené, nazývané urolitíny. Tie môžu v organizme pôsobiť protizápalovo a pomáhať udržiavať zdravie mozgu, pečene či srdca.
Kľúčový je črevný mikrobióm
Zaujímavosťou je, že účinky granátového jablka závisia od zloženia črevnej mikroflóry. V našich črevách žije obrovské množstvo prospešných baktérií, ktoré premieňajú látky z potravy na biologicky aktívne formy. Ak je mikrobióm v rovnováhe, dokáže z kyseliny ellagovej vytvoriť spomínané urolitíny – tie sa potom v tele správajú ako silné antioxidanty.
Nie každý človek má však rovnaké zloženie črevných baktérií, a teda aj účinok môže byť u rôznych ľudí odlišný. Neznamená to, že by granátové jablko „nefungovalo“, ale jeho prínosy sa môžu prejaviť v rôznej miere.
Podpora imunity a črevného zdravia
Zdravý mikrobióm je základom silnej imunity – odhaduje sa, že až 70 % imunitných buniek sa nachádza v črevách. O črevnú mikroflóru sa staráme najmä pestrou stravou s vysokým obsahom vlákniny. Prospešné sú fermentované potraviny (napríklad kefír, kyslá kapusta, jogurt či kimči), strukoviny, celozrnné obilniny a semená. Naopak, časté užívanie antibiotík alebo nadmerná konzumácia cukru a spracovaných potravín rovnováhu mikrobiómu narúša.
Ako granátové jablko zaradiť do jedálnička
Toto ovocie môžete jesť samostatne, pridať ho do raňajkových vločiek, kaše, šalátu, smoothie či dezertov. Okrem chuti a sviežosti dodá jedlu aj cenné látky. Granátové jablko navyše neobsahuje tuky ani cholesterol, má málo kalórií a je bohaté na vitamín C, draslík a vlákninu.
Pravidelná konzumácia môže prispieť k lepšiemu tráveniu, udržiavaniu normálnej hladiny cholesterolu a celkovému posilneniu organizmu.
Dá sa granátové jablko pestovať aj v našich podmienkach?
Hoci granátovník pochádza z oblasti Stredomoria a západnej Ázie, niektoré jeho odrody možno pestovať aj v miernom pásme. Existujú napríklad kaukazské odrody, ktoré znesú mrazy až do –20 °C.
Ak ho pestujete u nás, najlepšie je vysadiť ho do väčšieho kvetináča, ktorý môžete počas roka premiestňovať – v lete na slnečné miesto, v zime do chladnej, ale nemrazivej miestnosti. Takto si viete rastlinu ľahko zazimovať a regulovať zálievku.
Základy pestovania
Granátovník možno vypestovať zo semienka alebo zo sadenice. Dôležité je zabezpečiť drenáž na odtok prebytočnej vody, pretože korene zle znášajú premočenie. Substrát by mal byť priepustný – ideálne zmesi zeme, kompostu a piesku.
Rastlina miluje slnečné a záveterné miesto. Počas vegetácie potrebuje pravidelnú, ale nie nadmernú zálievku. V zime zalievanie výrazne obmedzte, najmä ak je rastlina v miestnosti s teplotou do 8 °C.
Na prvé kvety a plody si zvyčajne treba počkať 2 až 3 roky. Aby granátovník dobre rástol a plodil, potrebuje veľa svetla a tepla. Pravidelným rezom udržujte jeho korunu vzdušnú a kompaktnú – rastline to prospieva a uľahčuje tvorbu nových výhonkov.
Granátové jablko nie je zázračný liek, no patrí medzi najzaujímavejšie ovocie s bohatým obsahom antioxidantov. Jeho pravidelná konzumácia spolu s vyváženou stravou môže podporiť zdravie srdca, tráviaceho systému aj imunity. A ak sa popritom staráte o svoj črevný mikrobióm, účinky tohto ovocia môžu byť ešte výraznejšie.































