Bleskový tvarohový koláč s džemom. Sladká záchrana na poslednú chvíľu

koláč
koláč Foto: www.shutterstock.com

Nemáte čas vypekať zložité dezerty, ale chuť na niečo domáce vás predsa len prepadla? Alebo sa ohlásila nečakaná návšteva a vy potrebujete rýchlo pripraviť niečo sladké ku káve? Tento rýchly koláč z lístkového cesta s tvarohom a marmeládou je ideálnym riešením. Príprava vám nezaberie viac než pár minút a výsledok bude voňať aj chutiť ako z cukrárne.

Jesenná klasika, ktorá nikdy nesklame

Chladnejšie dni priam volajú po sladkých maškrtách, ktoré zahrejú telo aj dušu. Kým počas jesene zvyčajne kraľujú jablkové dezerty a škoricové vône – ako štrúdľa, krehké záviny či nadýchané rolky – tento recept ponúka príjemnú zmenu. Spojenie jemného tvarohu, sladkej marmelády a chrumkavej posýpky vytvára harmóniu chutí, ktorú si obľúbia dospelí aj deti.

Ak siahnete po hotovom lístkovom ceste, ktoré už býva rozvaľkané na papieri na pečenie, celá príprava nezaberie viac než 20 minút. Koláč sa dá však pripraviť aj z domáceho cesta – výborne poslúži jogurtové či klasické linecké.

Recept na bleskový koláč s tvarohom a marmeládou

Doba prípravy: približne 1 hodina (vrátane pečenia)

Potrebujete:

  • 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta
  • 250 g mäkkého tvarohu (v alobale)
  • 100 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lyžicu vanilkového pudingového prášku (voliteľné, pre krémovejšiu konzistenciu)
  • obľúbenú marmeládu (napr. slivkovú, marhuľovú, jahodovú alebo ríbezľovú)

Na mrveničku:

  • 100 g hrubej alebo polohrubej múky
  • 50 g studeného masla
  • 50 g kryštálového cukru

Postup krok za krokom

  1. Predhriatie rúry a príprava cesta
    Rúru si zapnite na 180 °C. Na plech položte lístkové cesto aj s papierom na pečenie. Ak chcete, môžete okraje jemne ohnúť, aby náplň počas pečenia nevytiekla.
  2. Tvarohová náplň
    V miske rozšľahajte tvaroh s vajcom, vanilkovým cukrom, pudingovým práškom a mliekom. Vznikne hladký, krémový základ, ktorý sa počas pečenia premení na nadýchanú vrstvu.
  3. Mrvenička 
    V inej miske medzi prstami rozmrvíte múku, cukor a kúsky studeného masla. V priebehu pár minút vznikne sypká zmes – čím rýchlejšie ju spracujete, tým bude mrvenička chrumkavejšia.
  4. Vrstvenie koláča
    Najskôr cesto potrite tenkou vrstvou marmelády. Ak máte radi výraznejšiu chuť, nešetrite ňou – džem dodá koláču krásnu farbu a sviežosť. Na marmeládu rozotrite tvarohový krém a nakoniec všetko posypte pripravenou mrveničkou.
  5. Pečenie
    Plech vložte do predhriatej rúry a pečte približne 35 minút, kým vrch nezíska zlatistý odtieň. Po dopečení nechajte koláč odpočívať aspoň 15 minút, aby sa lepšie krájal.

Tipy na obmeny

  • Bez marmelády? Žiadny problém. Koláč chutí výborne aj s čistou tvarohovou vrstvou – môžete pridať napríklad hrozienka alebo kúsky broskýň.
  • Jemnejšia verzia: Do tvarohu vmiešajte trochu citrónovej kôry – dodá dezertu sviežosť.
  • Slávnostný nádych: Posypte koláč po upečení práškovým cukrom alebo ho podávajte s kopčekom šľahačky.

Tento bleskový koláč s tvarohom a marmeládou je dôkazom, že aj bez dlhého vypekania môžete pripraviť chutný domáci dezert. Hodí sa ako rýchle pohostenie pre hostí, sladká bodka po nedeľnom obede alebo len tak – keď máte chuť na niečo teplé a voňavé.

Stačí pár surovín, trochu času a vo vašej kuchyni sa rozvonia dokonalý koláč, ktorý si zamiluje celá rodina.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk