Babičkina kuchyňa. Dva tradičné jesenné poklady, ktoré by bola škoda zabudnúť

buchty

Jeseň bola v minulosti obdobím, keď sa gazdinky po letných prácach na poli opäť viac venovali pečeniu a spracovaniu úrody. V domoch sa šírila vôňa škorice, medu, sliviek a masla – vône, ktoré k jeseni neodmysliteľne patria dodnes. Vtedy sa v kuchyniach objavovali recepty, ktoré sa odovzdávali z generácie na generáciu – jednoduché, poctivé a založené na surovinách, ktoré boli práve po ruke.

Med, mak, orechy či slivky – to všetko sú typické jesenné ingrediencie, ktoré naši predkovia využívali nielen kvôli chuti, ale aj pre ich výživové hodnoty a dlhšiu trvanlivosť. Z nich vznikali koláče, buchty či perníky, ktoré prevoňali celý dom.

Pozrite si recept na kysnuté buchty plnené slivkovým lekvárom a makom

Mäkké medovníčky s pravým medom

Recepty na medovníky patria k najstarším druhom sladkého pečiva v strednej Európe. Prvé písomné zmienky o ich výrobe pochádzajú už zo 14. storočia, keď sa piekli hlavne v kláštoroch a mestách ako Praha či Norimberg. Dnes si ich spájame najmä s vianočným obdobím, no pôvodne sa piekli počas celej jesene a zimy – med totiž pomáhal udržať pečivo mäkké a dlho čerstvé.

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 2 lyžice pravého medu
  • 100 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • štipka mletého klinčeka

Postup:

V malom hrnci zohrejeme med, maslo a cukor, len kým sa všetko nerozpustí. Zmes necháme mierne vychladnúť, pridáme vajcia a premiešame. Prisypeme múku zmiešanú so sódou a korením, vypracujeme hladké cesto a necháme ho odpočívať v chladničke aspoň niekoľko hodín, ideálne cez noc.

Na druhý deň cesto rozvaľkáme, vykrajujeme tvary a pečieme pri 170 °C približne 8 až 10 minút. Po upečení ich môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom, vďaka čomu budú lesklé a dlhšie mäkké. Takto pripravené medovníky vydržia niekoľko týždňov, ak sa skladujú v uzavretej nádobe.

Tradičné buchty so slivkami a makom

Kysnuté buchty patria medzi najobľúbenejšie druhy stredoeurópskeho pečiva. Ich korene siahajú do Rakúsko-Uhorska, kde boli známe pod názvom Buchteln. V českých aj slovenských domácnostiach sa pripravovali už od 19. storočia – plnili sa tvarohom, makom, orechmi alebo sezónnym ovocím, najčastejšie slivkami.

Suroviny:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 2 vajcia
  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • štipka soli

Na plnku:

  • mletý mak s trochou cukru a mlieka
  • vykôstkované slivky

Postup:
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a necháme ho asi 10 minút postáť, kým sa na povrchu nevytvorí pena. V mise zmiešame múku, zvyšok cukru, štipku soli, rozšľahané vajcia a roztopené maslo. Pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme prikryté kysnúť približne hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.

Potom cesto rozdelíme na kúsky, roztlačíme ich, doprostred vložíme slivku a lyžičku makovej plnky. Buchty uzavrieme, kladieme tesne vedľa seba do vymasteného plechu, potrieme ich roztopeným maslom a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Pečieme pri 180 °C asi 25 minút, kým nezískajú zlatistý odtieň.

Po vytiahnutí z rúry ich môžeme posypať práškovým cukrom. Vďaka spojeniu mäkkého cesta, šťavnatých sliviek a aromatického maku ide o jedno z najtypickejších jesenných sladkých jedál, ktoré sa dodnes pečie v mnohých slovenských a českých domácnostiach.

Hoci dnes využívame moderné kuchynské prístroje a rýchle recepty, práve tieto tradičné jedlá nám pripomínajú, ako chutí poctivá domáca práca. Medovníky a slivkové buchty nie sú len dezertom – sú symbolom domova, trpezlivosti a spomienok, ktoré sa viažu k teplu rodinnej kuchyne.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk