Do konca roka sa do zberu bioodpadu zapojí celé mesto, už teraz ide o 100-tisíc domácností

Bioodpad kompost kuchynsky odpad odvoz a likvidacia olo
Foto: ilustračné, pixabay.com

Koncom roka majú byť do zberu kuchynského bioodpadu zapojené aj zvyšné mestské časti Bratislavy.

V Bratislave triedi kuchynský bioodpad už viac ako 100-tisíc domácností. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti OLO – Odvoz a likvidácia odpadu Zuzana Balková.

Koncom roka bude do zberu tohto druhu odpadu zapojené celé hlavné mesto. OLO a hlavné mesto zapojilo do zberu už väčšinu mestských častí Bratislavy.

Aktuálne distribuujeme nádoby a kompostovateľné vrecká v Starom Meste, nasledovať budú Podunajské Biskupice, Vrakuňa a Vajnory,“ uviedla. Do konca roka budú do zberu zapojené aj mestské časti Jarovce, Rusovce a Čunovo.

Zapojené domácnosti

Zapojenosť domácností v bytových domoch je podľa OLO doposiaľ na úrovni približne 53 percent a v prípade rodinných domov je to zhruba 90 percent.

Dohromady triedi kuchynský bioodpad už 107-tisíc domácností Bratislavy,“ priblížila Balková. Bratislavčania už dokázali vyzbierať takmer 2-tisíc ton bioodpadu z kuchýň a predpokladajú, že do konca roka prekročia hranicu 4-tisíc ton.

Zatiaľ, čo obyvatelia iných samospráv vytriedia priemerne 11 až 13 kilogramov kuchynského bioodpadu za rok, v Bratislave je to 22 kilogramov na osobu a rok, čo vyplýva z údajov, ktoré máme z doteraz zapojených mestských častí. Potenciál je však oveľa vyšší. O jeho dosiahnutie sa budeme snažiť v ďalších fázach projektu,“ dodáva Ivana Maleš z oddelenia životného prostredia hlavného mesta.

Zmena zariadenia

Z dôvodu vyčerpania predchádzajúcej zmluvy nastala od augusta zmena v koncovom zariadení na spracovanie vyzbieraného kuchynského bioodpadu z Bratislavy. „Úspešným uchádzačom verejného obstarávania je prevádzka Horný Jatov spoločnosti Zdroje Zeme,“ uviedla Balková.

Výstupom spracovania kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu je certifikovaný substrát a zelená energia EFFECO. „Substrát je schopný viazať uhlík, vyživovať pôdu a zvyšovať jej úrodnosť,“ uzavrela.

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk