Tri otázky pre MUDr.Dianu Ganajovú - Všeobecnú lekárku pre dospelých

MUDr.Diana Ganajová
MUDr.Diana Ganajová

Najčastejším jarným ochorením nemusí byť paradoxne prechladnutie, ale „seknuté kríže. Všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Diana Ganajová vysvetľuje aj základné princípy, ktoré by nám mohli pomôcť vyhnúť sa starej známej jarnej únave, ktorá postihuje nielen ženy bez ohľadu na vek.

MUDr.Diana Ganajová

VŠEOBECNÁ LEKÁRKA PRE DOSPELÝCH
CHRONICKÉ VENÓZNE OCHORENIE, INFEKCIE DÝCHACÍCH CIEST, OSTEOPORÓZA

1. Je tu jar. Čo by sme mali práve teraz urobiť pre svoje zdravie a na čo si najviac dávať  pozor?

Jar je obdobie, kedy sa prebúdza k novému životu nielen príroda, ale aj náš organizmus.
Predlžujúce sa dni, väčšie množstvo slnečného svetla,  spojené s častejším pobytom na čerstvom vzduchu prinášajú so sebou aj nový príliv chuti do života a energie. Ale zároveň náhle výkyvy teploty a tlaku môžu predstavovať pre organizmus nadmernú záťaž a prejavujú sa práve nedostatkom energie, či typickou jarnou únavou. Najlepšou prevenciou je pohyb a pestrá vyvážená strava, bohatá na vitamíny a minerály. Nemali by sme zabúdať aj na časté vetranie. Po práci obuť tenisky a ísť si vyvetrať hlavu a naštartovať metabolizmus aspoň hodinovým pohybom na čerstvom vzduchu. Na druhu športu nezáleží. Podstatné je, aby ste ho robili pravidelne a s radosťou. Práve čas strávený na slniečku a čerstvom vzduchu nám zabezpečí potrebný vitamín D, ktorého sme v zime nemali dostatok .
Dôležité je správne sa obliecť, aj keď práve na jar je to skôr umenie. Rána bývajú chladné,  takže odporúčam radšej viac vrstiev.  Častým problémom bývajú práve rôzne „seknutia chrbtice“ spôsobené spotením sa  a následným prefúknutím chladnejším vetríkom. Po dlhej chladnej zime dostáva zabrať aj imunita. Najlepším prostriedkom na jej posilnenie je už spomínaný pohyb na čerstvom vzduchu, kvalitný spánok a vyvážená strava.
Na jar sa začína všetko zelenať, ožívať, človek má pocit ľahkosti,  preto by sme mali aj my obmedziť konzumáciu mastných, ťažších jedál a sladkostí a zaradiť do jedálnička výrazne viac zeleniny a ovocia.
Predídeme tak jarnej únave a telu zabezpečíme dostatočné množstvo vitamínov a minerálov. Dôležité je nezabúdať aj na správny pitný režim. Výborný nápad je začať deň hneď ráno pohárom teplej vody s citrónom a medom, čo pôsobí blahodarne na zažívací, imunitný aj nervový systém. Samozrejmosťou by malo byť dopĺňanie tekutín počas celého dňa, najvhodnejšia je čistá voda a bylinkové čaje.


2. Aká potravina je pre ľudský organizmus práve teraz najvhodnejšia?

Na tanieri to chce hlavne  farby a pestrosť!  Nedá sa jednoznačne povedať , ktorá potravina by bola práve teraz najpotrebnejšia. Na jar má zelenú zelená :),  čiže listová zelenina vo forme rôznych šalátov, čerstvé bylinky, špenát, brokolica… Mrkva bohatá na betakarotén, prospešný pre ochranu pokožky pred UV žiarením, červená repa je zásobárňou železa, antioxidantov, vitamínu C a vlákniny.
Dôležité minerály,  stopové prvky a telu prospešné tuky nájdeme aj v orechoch a semienkach, takže pre krásnu a zdravú  pokožku, vlasy a nechty by sme ich nemali zabúdať denne za hrsť zaradiť do do jedálnička. Na jar nedám dopustiť na medvedí cesnak. Jeho zelené lístky majú antibakteriálne, antioxidačné, antivírusové účinky a  významne podporujú imunitu.

3. Existuje vôbec takzvaná jarná detoxikácia organizmu?

Tak ako si každý zorganizuje doma „jarné upratovanie“, zodpovedný je aj za „upratanie, či očistu“ svojho tela. V zásade niekomu stačí pridržiavať sa hesla: „Raňajky zjedz sám, o obed sa podeľ s priateľom a večeru nechaj nepriateľovi.“ 🙂
A cíti sa ľahší a očistený. Niekto dodržiava prísnu jarnú detoxikáciu – iba pitné kúry, voda, bylinkové čaje,  maximálne ovocné a zeleninové šťavy. Je to veľmi  individuálne a treba brať do úvahy jednak zdravotný stav a prípadné obmedzenia a riziká konkrétneho jedinca, jednak motiváciu.
Osobne preferujem ľahšie formy, kedy základ tvorí správny pitný režim, teda 3 l čistej vody a bylinkových čajov/žihľava, mäta, rumanček, praslička/.  Tabu je pitie sladených nápojov, alkoholu , nadmerného množstva kávy,  sladkostí, či slané pochutiny.

Lucia Tomečková

Ďalšie k téme

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk