Recept na víkend: Zdravý bezlaktózový ryžový nákyp s hrozienkami

Recept na víkend: Zdravý bezlaktózový ryžový nákyp s hrozienkamiRecept na víkend: Zdravý bezlaktózový ryžový nákyp s hrozienkami
Recept na víkend: Zdravý bezlaktózový ryžový nákyp s hrozienkami Thinkstock

Ryžový nákyp ma sprevádza od útleho detstva až do dnešných čias, kedy ho opäť robím mojim deťom, občas aj pre seba. Je to časovo náročnejšie jedlo na prípravu, tak ho volím najčastejšie počas víkendov, alebo sviatkov. Vždy bol pre mňa sviatok, keď sme mali ryžový nákyp. Tentoraz som sa ho snažila upraviť kvôli našej rodinnej intolerancii na mlieko, aby bol bezlaktózový. Obohatila som ho o mak, pretože jeho výživové hodnoty sú úžasné a pre telo prospešné. Napriek tomu si myslím, že ho máme v bežnom jedálničku málo zastúpený, ak nekonzumujete často nie práve najvhodnejší makový kysnutý závin 🙂 Verím, že aj tento nákyp vám bude chutiť. Tak poďme na to.

INGREDIENCIE:

  • 300 g naturálnej alebo basmati ryže
  • 2 l domáceho mandľového mlieka
  • malý hrnček hrozienok
  • 4 lyžičky škorice
  • 4 polievkové lyžice čiernej vanilky
  • med rýžový, alebo obilninový slad
  • klinčeky
  • voliteľné ingrediencie nákypu: ovocná náplň nákypu (fantázii sa medze nekladú, najlepšie čo máte čerstvé doma) či už jablká, hrušky, broskyne, marhule, arónie…
  • domáce orieškové maslo
  • mak
  • xylitol
  • mandle (vopred, ošúpané a namočené aspoň na 8 hodín v studenej vode a uložené v chladničke)

Ako vyrobiť mandľové mlieko

Mandľové domáce mlieko vyrobíme namočením mandlí na 8 hodín do studenej vody. Uložíme ich na tmavé miesto. Po 8 hodinách, kedy by sa nám prospešné enzýmy mali v mandliach aktivovať, vodu, v ktorej sme ich namáčali,  vylejeme. Pokiaľ sme mali mandle v šupke, tak by sme ich teraz mali očistiť. Šupka by sa mala dať odstrániť veľmi ľahko. Mandle mixujeme vždy bez šupky. Postup je nasledovný. Mandle zalejeme čistou vodou a vo výkonnom mixéry mixujeme do hladka. Pomer mandlí a vody je 1:2, alebo 1:3. Podľa toho, akú hustotu preferujete. Pri tomto recepte by som zvolila 1:3 v prospech vody. Ak ste si nestihli mandle namočiť vopred, nechajte ich aspoň pár minút vo vode, aby ste ich zbavili prípadných nečistôt a ďalej postupujte rovnako.

POSTUP:

Vami zvolenú ryžu dôkladne prepláchneme v sitku. Zbavíme od viditeľných nečistôt. Dáme ju variť na miernom ohni do 2 litrov mandľového mlieka. Pridáme pár sušených klinčekov. Na miernom ohni varíme za občasného miešania. Pokiaľ sa vám mandľové mlieko vstrebalo a ryža sa vám zdá ešte tvrdá, dolievajte po troškách vodou, kým sa ryža neuvarí.

Uvarenú ryžu zmiešame s 3 lyžicami vanilky a 3 lyžičkami škorice. Pridáme 3/4 hrnčeka vopred namočených hrozienok a na sucho opražených mandlí na teflónovej panvici. Do vymastenej zapekacej misy dáme spodnú vrstvu ryžovej zmesi. Vrch môžeme potrieť orieškovou pastou, alebo pomletým makom zmiešaným s xylitolom. Následne poukladáme vrstvu dôkladne umytého a pokrájaného ovocia, ktoré odporúčam nezbavovať šupky. Ovocie zľahka posypeme zvyšnou lyžičkou škorice, vanilky a pokvapkáme nami zvoleným sladidlom. Na záver dáme poslednú vrstvu ryžovej zmesi a nákyp vložíme do vyhriatej rúry na 185 °C, zhruba na 25-30 minút.

Kto má rád šťavnatý ryžový nákyp, tak si môže prichystať navyše čerstvo odšťavenú šťavu.

Pred podávaním porciu poliať. Veľmi chutné je odšťavené granátové jablko. Vďaka klinčekom má nákyp vianočnú atmosféru a chutí nielen malým, ale aj dospelým maškrtníkom.

Mirka Luberdová

Ďalšie k téme

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk