Lahodný citrónový koláč

Citrónový koláč
Shutterstock

Pripravte si na nedeľu tento skvostný koláčik.

Pripravíme si tieto suroviny (šálka ₌ 240 ml):

Na koláč:

1/2 šálky oleja, 1 šálku hladkej múky, 1/2 šálky mandľovej múky (pomleté mandle), 2 čajové lyžičky prášku do pečiva, 1/4 čl soli, 1 šálku hnedého cukru, 3 veľké vajíčka, 1/2 šálky gréckeho jogurtu nízkotučného, 2 PL citrónovej šťavy, zrniečka z 1 vanilkového struku

Na polevu:

1/2 šálky práškového cukru, 1 PL olivového oleja, 1 PL gréckeho nízkotučného jogurtu

Na ozdobu:

kôra z jedného citróna

Postup prípravy:

1. Vyhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Formu na pečenie potrieme olejom a vysypeme múkou.

2. V menšej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Vo veľkej miske mixujeme vajíčka s cukrom do peny. Potom pridáme olej, jogurt, citrónovú šťavu a vanilkové zrniečka. Potom pridáme múčnu zmes a mixujeme, kým sa suchá zmes s mokrou nespoja. Cesto vylejeme do pripravenej formy.

3. Pečieme do zlata, hotovo máme, ak špajlou skúsime cesto v strede a zostane suchá, približne 45 minút. Koláč necháme úplne vychladnúť.

4. Pripravíme polevu. V malej miske vymiešame práškový cukor, olej a jogurt a 2 čajové lyžičky vody. Ak je poleva príliš tuhá, pridáme trochu viac vody.

5. Polevu nanesieme lyžicou na povrch koláča a posypeme čerstvými alebo kandizovanými kúskami citrónovej kôry.

Ďalšie k téme

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk