Zabudnite na klasický trojobal. Rezne v chrumkavom cestíčku vás dostanú

rezeň

Krehké, šťavnaté a na povrchu dokonale chrumkavé – tak by sa dali opísať rezne v cestíčku, ktoré predstavujú výbornú alternatívu k tradičnému viedenskému rezňu. Väčšina z nás si pod pojmom „viedenský rezeň“ predstaví bravčové alebo teľacie mäso v trojobale, no len málokto vie, že história tohto jedla je o niečo zložitejšia, než sa často uvádza.

Krátky pohľad do histórie

Tradičný viedenský rezeň (Wiener Schnitzel) je dnes považovaný za symbol rakúskej kuchyne, no jeho korene pravdepodobne siahajú do severného Talianska. Tam sa už od 12. storočia pripravovalo podobné jedlo zvané cotoletta alla milanese – teľacie mäso obalené v múke, vajci a strúhanke, vyprážané na masle.

Legenda hovorí, že recept priniesol z Talianska do Rakúska poľný maršal Josef Radecký z Radče po návrate z Benátok v 19. storočí. Historici však upozorňujú, že nejde o potvrdený fakt – podobné spôsoby úpravy mäsa sa totiž v tom období objavovali v rôznych krajinách Európy. Pravdou však zostáva, že viedenský rezeň ako ho poznáme dnes sa prvýkrát objavil v rakúskych kuchárskych knihách okolo roku 1830 a odvtedy sa stal neodmysliteľnou súčasťou rakúskej, ale aj českej a slovenskej gastronómie.

V pôvodnom talianskom variante sa používal parmezán, no rakúski kuchári ho nahradili jednoduchšou verziou bez syra. Napriek tomu sa jedlo stalo obrovským hitom – a dnes má viedenský rezeň dokonca chránené označenie pôvodu.

Rezne v chrumkavom cestíčku – svieža alternatíva klasiky

Ak sa vám už zunoval tradičný trojobal z múky, vajca a strúhanky, skúste niečo nové. Rezne v cestíčku sú jednoduché na prípravu, no majú úplne inú textúru aj chuť – cestíčko vytvorí nadýchaný, jemne chrumkavý obal, ktorý drží šťavnatosť mäsa vo vnútri.

Kuracie rezne v nadýchanom cestíčku

Ingrediencie:

  • kuracie prsia
  • 5 lyžíc hladkej múky
  • 3 lyžice solamylu
  • 1 lyžica octu
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • voda
  • soľ
  • cesnak

Postup:

Kuracie prsia naklepeme a rozdelíme na menšie kúsky. Osolíme ich, potrieme roztlačeným cesnakom a necháme aspoň 15 minút odležať. Medzitým si pripravíme cestíčko: v miske zmiešame múku, solamyl a prášok do pečiva. Pridáme trochu vody s octom a rozmiešame, kým nevznikne hladké cestíčko s konzistenciou podobnou cestu na lievance.

Mäso ponoríme do cestíčka a smažíme na stredne rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista. Po usmažení necháme rezne odkvapkať na papierovej utierke. Výsledkom sú jemné, šťavnaté a zlatisté kúsky mäsa s dokonalou kôrkou.

Syrové cestíčko pre ešte výraznejšiu chuť

Ingrediencie:

  • mäso podľa chuti (bravčové, kuracie, morčacie)
  • soľ a čierne korenie
  • 150 g nastrúhaného tvrdého syra
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice majonézy
  • 1 lyžica horčice
  • 2 lyžice solamylu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • ½ cibule
  • mletá sladká paprika

Postup:

Mäso si pripravíme klasicky – naklepeme, osolíme a okoreníme. V miske zmiešame syr, vajcia, majonézu, horčicu, solamyl, nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Dochutíme soľou a mletou paprikou.

Rezne obalíme v tejto zmesi a necháme ich odpočívať aspoň hodinu, aby sa chute prepojili a mäso zmäklo. Potom ich smažíme na strednom ohni dozlatista. Ak chcete ešte výraznejší efekt, počas obracania môžete pridať trochu zvyšného cestíčka aj na druhú stranu.

Po vyprážaní nechajte mäso krátko odpočívať na papierovej utierke – tak zostane chrumkavé, no nie mastné.

Tajomstvo dokonalého viedenského rezňa

Ak predsa len túžite po klasike, nezabudnite na jeden detail, ktorý oddeľuje priemerný rezeň od skutočne výnimočného. Do rozšľahaných vajec pridajte malé množstvo smotany – vďaka tomu bude obal nadýchanejší a po usmažení vytvorí typické bublinkové „vankúšiky“, ktoré poznáte z pravého viedenského rezňa.

Rezne v cestíčku sú dokonalým kompromisom medzi tradíciou a experimentom. Kým klasický viedenský rezeň si drží svoje čestné miesto v histórii, cestíčkové verzie ponúkajú modernejší a hravejší prístup – s minimálnou námahou dosiahnete výraznejšiu chuť, krehkú štruktúru a neodolateľnú vôňu.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk