Keď sa mäso mení na voňavé zlato. Domáca škvarková nátierka, ktorá v sebe nesie kus dediny

Škvarková nátierka
Škvarková nátierka Foto: www.shutterstock.com

Keď sa v minulosti po zabíjačke celý dom naplnil vôňou čerstvo vyškvarených škvarkov, každý vedel, že čoskoro sa na stole objaví miska plná poctivej škvarkovej nátierky. Vznikala síce z toho, čo zostalo po spracovaní mäsa, no chuťou predčila aj tie najdrahšie lahôdky. Niet preto divu, že si tento tradičný recept nachádza cestu do kuchýň aj dnes – a to nielen u milovníkov dedinskej kuchyne, ale aj medzi mladšími generáciami, ktoré objavujú čaro jednoduchých, ale úprimných chutí.

Babičkina škvarková pomazánka

Chuť, ktorá sa dedí z generácie na generáciu

Škvarková nátierka patrí medzi tie poklady, ktoré nezmizli ani s príchodom moderných čias. Má v sebe niečo výnimočne poctivé – pripomína časy, keď sa ľudia stretávali pri zabíjačkách, spoločne pripravovali jedlo a z prasaťa sa využilo všetko do posledného kúsku. Dnes sa k tejto tradícii mnohí vracajú nielen zo zvedavosti, ale aj preto, že domáca verzia chutí omnoho lepšie ako tá, ktorú kúpite v obchode.

Recept na domácu škvarkovú nátierku

Ingrediencie:

  • 250 g škvarkov
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 lyžica plnotučnej horčice
  • 1 čajová lyžička bravčovej masti
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • štipka mletej papriky
  • trochu nastrúhanej kyslej uhorky alebo jablka pre sviežosť

Postup prípravy

  1. Škvarky nasekajte nadrobno alebo ich rozmixujte v kuchynskom robote.
  2. Cibuľu nakrájajte na jemno a pridajte ju k škvarkom.
  3. Primiešajte horčicu a trochu roztopenej masti, aby mala zmes vláčnu konzistenciu.
  4. Dochutíme soľou, korením a paprikou. Ak chcete ľahšiu chuť, pridajte trochu nastrúhanej uhorky alebo jablka.
  5. Všetko dôkladne premiešajte, vložte do uzatvárateľnej misky a nechajte aspoň hodinu odpočívať v chladničke.

Podávajte s čerstvým domácim chlebom, prípadne s cibuľkou a kyslou uhorkou.

Tajomstvo dokonale jemnej nátierky

Ak chcete, aby mala nátierka ideálnu textúru, urobte to ako skúsení kuchári – časť škvarkov rozmixujte úplne dohladka a zvyšok nechajte na malé kúsky. Tak dosiahnete dokonalú rovnováhu medzi hladkosťou a štruktúrou.

„Pri škvarkovej nátierke to netreba preháňať s mixovaním. Pár kúskov škvarkov tam musí ostať, aby mala nátierka charakter. A cibuľku osmažte pomaly, do zlato-hneda – vtedy sa rozvinie jej vôňa a premení obyčajné škvarky na neodolateľnú pochúťku,“ odporúča šéfkuchár.

Prečo sa oplatí pripraviť ju doma?

Domáca škvarková nátierka má jednu obrovskú výhodu – viete presne, čo do nej dávate. Nie sú v nej žiadne konzervanty, umelé arómy ani lacné náhrady. Navyše, každý si ju môže upraviť podľa seba. Niektorí pridávajú strúčik cesnaku, iní nastrúhané jablko, a niektorí dokonca kvapku rumu, ktorá prehĺbi chuť a dodá nátierke jemný, takmer karamelový podtón.

Táto dobrota sa skvele hodí nielen na čerstvý chlieb, ale aj ako základ do plnených vajíčok, na topinky, alebo ju môžete primiešať do zemiakovej kaše, čím ju premeníte na nečakane výdatný a lahodný pokrm.

Návrat chutí starých čias

Tradičné recepty, ako je táto nátierka, sa opäť dostávajú do popredia. Možno preto, že v dnešnom uponáhľanom svete ľudia túžia po jedlách, ktoré majú dušu. Po vôni dreva, po praskajúcej panvici a po chuti, ktorá pripomína detstvo a rodinné nedele.

Domáca škvarková nátierka je presne tým jedlom – spája jednoduchosť, tradíciu a poctivú chuť, na ktorú sa nezabúda. Stačí pár surovín a kúsok času, a na stole máte kúsok pravej slovenskej či českej dediny.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk