Ako využiť zvyšky jabĺk a hrušiek? 5 overených spôsobov, ktoré nie sú kompót

jablkové chipsy
jablkové chipsy Foto: www.shutterstock.com

Mnoho ľudí po olúpaní jabĺk či hrušiek automaticky vyhadzuje šupky, jadrovníky alebo mäkšie kúsky ovocia. Pritom ide o suroviny, ktoré sa dajú v kuchyni aj v domácnosti využiť rôznymi praktickými spôsobmi. Takto nielenže znížite množstvo odpadu a ušetríte peniaze, ale získate aj chutné a zdravé produkty.

Jeseň je obdobím, keď sú tieto plody najchutnejšie, a preto je ideálny čas naučiť sa, ako ich spracovať úplne bezo zvyšku. V šupkách sa totiž nachádza viac vlákniny, antioxidantov a rastlinných látok než v samotnej dužine. Niektoré z týchto látok majú pozitívny vplyv na trávenie či imunitu, ak sa konzumujú ako súčasť pestrej stravy.

Tu je päť bezpečných a overených spôsobov, ako využiť jablká a hrušky do posledného kúska.

1. Domáci čaj zo šupiek

Šupky z jabĺk alebo hrušiek môžu poslúžiť na prípravu jemne ovocného čaju. Stačí ich krátko povariť s kúskom škorice, klinčekmi, badiánom a plátkom citróna. Po asi 10–15 minútach vznikne teplý nápoj s príjemnou vôňou a prirodzene sladkastou chuťou.

Čaj neobsahuje kofeín a dá sa piť teplý aj studený. Nie je však zdrojom veľkého množstva vitamínov – slúži skôr ako prírodná aromatická alternatíva bežných čajových zmesí.

2. Ovocný prášok zo sušených šupiek

Usušené šupky môžete rozmixovať na jemný prášok. Použiť sa dá ako prírodné dochucovadlo do kaší, palaciniek či koláčov. Dodá jemnú ovocnú vôňu a prirodzenú sladkosť bez potreby pridávať toľko cukru.

Takýto prášok neobsahuje pridané látky a môže byť zaujímavým spestrením jedálnička. Je však potrebné použiť len šupky z dôkladne umytého, ideálne neošetreného ovocia – najlepšie z domácej alebo bio produkcie.

3. Škoricové chipsy zo šupiek

Ak máte chuť na niečo chrumkavé, skúste šupky posypať škoricou a malým množstvom cukru alebo medu a upiecť ich na papieri na pečenie pri 160–170 °C, kým nezhnednú. Výsledkom budú voňavé jablkové chipsy, ktoré poslúžia ako zdravšia maškrta.

Tieto chipsy majú výraznú chuť a sú skvelé aj ako ozdoba na koláče či ovsené kaše. Ak ich pripravíte bez cukru, môžu byť vhodné aj pre deti.

4. Domáci jablčný alebo hruškový ocot

Zvyšky ovocia – najmä šupky a dužinu (nie však samotné jadrovníky so semienkami) – môžete využiť na výrobu domáceho ovocného octu. Postup je jednoduchý: ovocie vložte do čistej nádoby, zalejte vodou, pridajte lyžicu cukru a nechajte kvasiť na teplom mieste asi 3 týždne.

Po precedení získate jemne aromatický ocot, ktorý môžete používať v kuchyni (napr. do šalátov) alebo ako ekologický čistiaci prostriedok. Tento domáci ocot nie je liek, ale je plnohodnotnou náhradou bežného octu a obsahuje malé množstvo prírodných kyselín a minerálov.

Upozornenie: Jadrovníky (najmä jablkové semienka) do octu nepridávajte, pretože obsahujú amygdalín, ktorý sa vo väčších množstvách môže premeniť na malé množstvo kyanidu.

5. Smoothie z prezretého ovocia

Prezreté alebo mäkké jablká a hrušky sú ideálne do smoothie alebo ovocných pyré. Skombinujte ich s banánom, trochou citrónovej šťavy a štipkou škorice – vznikne výživná desiata plná vlákniny a prirodzenej sladkosti.

Takéto smoothie nenahrádza jedlo ani doplnky výživy, ale je skvelým spôsobom, ako spracovať ovocie, ktoré by inak skončilo v koši. Môžete ho uchovať aj v chladničke a piť počas dňa ako osvieženie.

Záver: druhý život pre ovocie

Zvyšky jabĺk a hrušiek nie sú odpad – sú cenným zdrojom chuti, vlákniny a vône. Ak ich spracujete s rozumom a hygienicky, môžu sa stať základom množstva chutných domácich produktov.

Náš tip: používajte len dobre umyté alebo neliečené ovocie a vyhýbajte sa častiam, ktoré sú plesnivé či hnilé. Takto si pripravíte zdravé, bezpečné a ekologické dobroty – presne tak, ako to robili naše staré mamy.

Odporúčané

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk