Jahňacina, divina, baranina aj hovädzina. Viete, čo majú tieto druhy mäsa spoločné? V gastronómii sa označujú ako červené mäso. Toto pomenovanie dostali podľa farby v surovom stave a hoci ide o veľmi chutnú surovinu, jej spotreba klesá.
Rizikové pre zdravie?
Červené mäso sprevádza už niekoľko rokov zlá povesť. Jeho spotreba celosvetovo aj u nás klesá, za 40 rokov z priemeru cez 60 kilogramov ročne na človeka takmer o polovicu. K hlavným dôvodom patria vyššia cena a presvedčenie, že zníženie konzumácie povedie k zdravšiemu stravovaniu. Nie vždy ale platí takáto priama úmera.
Pravda je, že nadmerná konzumácia niektorých druhov červeného mäsa môže viesť aj k ťažkostiam s trávením, obličkami, cholesterolom alebo cievami. Podobné negatívne vplyvy však majú aj iné potraviny a to najmä vtedy, ak ich je priveľa.
Najviac závisí od spôsobu prípravy. Varené a dusené mäso je najzdravšie, problémom nemusia byť ani grilovanie a pečenie na menšom množstve zdravého olivového oleja.
Výborný zdroj dôležitých živín
Zaradiť červené mäso do svojho jedálnička však má aj pozitívny efekt. Platí to najmä pre hovädzie mäso, ktoré je veľmi bohatým zdrojom bielkovín. Nie nadarmo je hovädzina častou a pravidelnou súčasťou stravovania mnohých športovcov a body-builderov.
V 100 gramoch kvalitného hovädzieho mäsa sa nachádza od 20 do 25 gramov bielkovín. Naopak, obávaných tukov je zhruba polovica, čiže od 10 do 15 gramov.
Červené hovädzie mäso obsahuje aj viaceré dôležité minerály a vitamíny. Ide predovšetkým o vitamíny skupiny B, napríklad B12, B3 a B6, vitamíny A a E, minerály železo, zinok a selén, konjugovanú kyselinu linolovú a omega-3 mastné kyseliny. Mäso je bohaté aj na karnozín a kreatín, aminokyseliny významné pre pohybový aparát.
Spracovanie má veľký vplyv
Nie všetky druhy červeného mäsa, vrátane hovädziny, majú rovnakú kvalitu z pohľadu živín alebo chuti. Dôležitú úlohu v tomto prípade zohráva spracovanie mäsa, čiže to, aké látky sa do mäsa počas spracovania do finálnej podoby pridávajú.
Rozoznávať treba tieto druhy mäsa a ich spracovanie:
- bežné nespracované červené mäso, najčastejšie ide o mäso zo zvierat chovaných v zajatí a v neprirodzenom prostredí
- spracované červené mäso, z pohľadu pôvodu je totožné, využívané je na výrobu klobás
- organické mäso, nazývané aj bio mäso, pochádzajúce zo zvierat prirodzene kŕmených a chovaných ekologickou cestou
Najviac rizikové z pohľadu negatívnych vplyvov na zdravie je spracované mäso z bežného chovu. Počas jeho tepelného spracovania vznikajú rôzne škodlivé zlúčeniny. Naopak, nespracované a organické mäso z ekologického chovu obsahuje viac prospešných a pozitívnych látok. Jeho ďalšia úprava u vás doma už riziková nie je.
Kde nájsť poctivé a kvalitné mäso?
Okrem spracovania je dôležité pozerať aj na pôvod mäsa. Zárukou kvality je ekologický chov, výsledkom ktorého je hovädzie mäso v bio kvalite. Aby bolo mäso v takejto kvalite, hovädzí dobytok musí mať optimálnu stravu a celoročne ideálne podmienky.
Na takéto poctivé a kvalitné mäso sa sústreďuje Meatbox.sk, donášková služba hovädzieho mäsa a produktov z neho. V jej ponuke je bio mäso z býka chovaného na farme v Turovej, ktorá je zaradená do kategórie ekologických fariem. Zvieratá žijú v ekologickom hospodárstve a neužívajú antibiotiká, rastové hormóny hormonálne lieky.
Dobytok na farme neje krmivo s pesticídmi alebo kukuričnú siláž, naopak, takmer celý rok je na paši v prirodzenom prostredí. Absencia stresu, vrátane bezstresovej porážky a správneho spracovania mäsa, sú zárukou kvalitnej hovädziny plnej prospešných živín.
Tento článok vznikol v spolupráci s klientom Meatbox