Zdravé Vianoce: 4 vynikajúce recepty na Štedrý deň

Zdravé Vianoce: 4 vynikajúce recepty na Štedrý deň
Zdravé Vianoce: 4 vynikajúce recepty na Štedrý deň Thinkstock

Pripravte si tentoraz zdravé Vianoce. Tu je tip na štedrovečerné menu pozostávajúce z ľahkých jedál.

Rybia polievka so zázvorom

Budeme potrebovať:

1 liter rybieho vývaru, 370 g rybieho mäsa, 250 ml Alpro Coconut Cuisine, 340 g karfiolu, 150 g konzervovanej kukurice, 2 stonky zeleru, 200 g zemiakov, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 cm čerstvého zázvoru, bylinky bouquet garni, 1 lyžica olivového oleja, 1/2 polievkovej lyžice kukuričného škrobu, soľ, mleté čierne korenie,

Postup:

Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno,pokrájajte zeler a zázvor a orestujte na olivovom oleji domäkka. Prilejte vývar, pridajte nakrájané zemiaky, karfiol a zväzok byliniek bouquet garni. Osoľte, okoreňte a varte, dokiaľ nie sú zemiaky polomäkké. Kukuričný škrob zmiešajte s kokosovou smotanou Alpro Coconut Cuisine. Zmes vmiešajte do polievky a prisypte konzervovanú kukuricu. Pridajte kúsky rýb a nechajte variť.

šalát, zdravá strava, zdravie
Thinkstoc

Rösti so špenátom

Budeme potrebovať:

2 zemiaky, 1 cibuľa, 2 hrušky, 1 lyžička mletej rasce, 280 g listového špenátu, 6 lyžíc Alpro Soya Cuisine, 50 g modrého syra, žerucha, olivový olej, pol lyžice citrónovej šťavy, mleté čierne korenie, soľ

Postup:

Vymiešajte dohladka sójovú alternatívu smotany na varenie Alpro Soya Cuisine, lyžicu oleja, citrónovú šťavu a modrý syr. Dochuťte soľou a korením a dajte do chladničky. Ošúpané hrušky nakrájajte na rezance. Špenát zmiešajte so žeruchou. Zemiaky zbavte šupky a nahrubo nastrúhajte. Cibuľu nakrájajte nadrobno a osmažte ju. Potom ju pridajte k zemiakom, dochuťte rascou, soľou a korením. Rösti opekajte na oleji po oboch stranách. Podávajte s hruškou, šalátom, zostávajúcim syrom a dresingom.

Sójové latté

Budeme potrebovať:

10 celých luskov kardamomu, 1 liter sójového nápoja Alpro, 5 klinčekov, 2 celé kúsky škorice, 1 vanilkový lusk, 5 cm zázvoru, 2 lyžice medu, 3 vrecká čierneho čaju

Postup:

800 ml sójového nápoja nalejte do kastrólika a pridajte kardamom, klinčeky, škoricu, plátky zázvoru, semiačka vanilky a rozkrojený vanilkový lusk. Zohrejte na miernom plameni, pokiaľ zmes nezačne voňať (zhruba 15 minút). Primiešajte med, vložte čajové vrecká a nechajte 5 minút variť. Zbytok sójového nápoja priveďte do varu v inom hrnci a prešľahajte, kým sa nevytvorí pena. Cez jemné sitko nalejte do dvoch tretín pohára čajovú zmes a tretinu doplňte sójovou penou.

Rybacie prsty so špenátom

Budeme potrebovať:

410 g filety z tresky, hladká múka, 2 vajcia, , 120 g kukuričných lupienkov, 20 g parmezánu, citrónovú šťavu, 1 lyžička mletej papriky,  štipka muškátového orieška, 250 ml Alpro Soya Cuisine, 1 kg zemiakov, 200 g listového špenátu, 2 lyžičky strúhaného chrenu, čierne mleté korenie, soľ

Postup: 

Z uvarených zemiakov, sójovej alternatívy smotany na varenie a strúhaného chrenu pripravte kašu. Umytý špenát nechajte odkvapkať a rozmixujte. Vmiešajte do kaše. Dochuťte muškátovým orieškom, korením a soľou.

Rybu nakrájajte na rovnaké kúsky, pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte a okoreňte. Múku zmiešajte so strúhaným parmezánom, korením a mletou paprikou. Rybie kúsky obaľte v múke, v rozšľahaných vajciach a kukuričných lupienkoch. Zapečte ich v predhriatej  rúre pri 200 °C asi 8 minút. Podávajte so špenátovou kašou.

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk