Toto jedlo je výborné v zimných mesiacoch, v ktorých sa nám prirodzene žiadajú hutnejšie, sýtejšie a teplé jedlá. Sme vystavení vo zvýšenej miere rôznym ochoreniam, preto je vhodné podporovať imunitu a podporovať naše hrubé črevo, kde sa naša imunita tvorí. Vyskúšajte červenú kapustu s topinamburou, hlivou a tempehom.
Topinambura dodáva jedlu nezameniteľnú pre nás trochu netradičnú chuť pokrmu a tiež prospešné živiny. Takisto hliva ustricová obsahuje látky a živiny v takom množstve a pomere, ktoré je ľudskému telu vyhovujúce. Okrem množstva vitamínov, betaglukánov, minerálov, stopových prvkov, proteínov, sterolov a niektorých mastných kyselín, obsahuje aj hubovú vlákninu, ktorá z tela uvoľňuje usadené škodliviny a má výrazný pozitívny vplyv na peristaltiku čriev. Pomáha upraviť krvný tlak, výrazne podporuje imunitu, pomáha proti nádorovým ochoreniam, upokojuje bolesť kĺbov, pomáha liečiť ekzémy, hemoroidy a kŕčové žily. Nemenej nápomocná je aj pri ochrane krvného riečišťa a pôsobí ako prírodné antibiotikum. Hliva obsahuje beta glukán, ktorý pomáha v boji proti baktériám, vírusom, rakovine, pomáha regenerovať tkanivá. Najviac tejto látky sa nachádza práve v stopke hlivy, preto ju nevyhadzujte a spotrebujte spolu s hlavou hlivy ustricovej. Navyše beta glukán je veľmi stabilná látka, preto jej množstvo varením výrazne neznížite. Červená kapusta má veľmi podobné účinky a výrazne taktiež napomáha podpore imunity, správnej peristaltike čriev a mnohému ďalšiemu. Granátové jablko je prírodným antioxidantom a spolu s tempehom, pripraveným z fermentovaných bôbov sóje, čo je jednoznačne jeden z najľahšie a najlepšie vstrebateľných spôsobov úpravy sóje, plnej rastlinných bielkovín, tak tvoria užitočných pomocníkov, ktorí nám pomáhajú udržiavať telo fit 🙂
Na prípravu dusenej červenej kapusty budeme potrebovať:
komu sa nechce vyrábať 1 balík kupovanej červenej kapusty 🙂
1 malú červenú kapustu
2 červené cibule
2-3 lyžice ghee masla
himalájsku soľ podľa potreby
1 lyžičky mletej rasce
1-2 lyžičky mletej škorice
4 lyžice hnedého cukru
1 lyžica ume octu
250 ml vody
300 g hlivy ustricovej
5-7 malých topinamburov
2 červené cibule
2 strúčiky cesnaku
1/2 granátového jalbka
1 balenie tempehu
himalájska soľ
ghee maslo
čerstvý kôpor na dochutenie
Ak ideme pripravovať vlastnú červenú kapustu tak by som začala, ako prvé pripravovať práve kapustu. Kapustu rozkrojíme na štrtiny a vykrojíme z nich hlúbik. Zvyšok očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké rezance. Cibuľku tiež nakrájame na drobno a dáme restovať do hrnca, kde roztopíme ghee maslo. Pridáme polovicu hnedého cukru a skaramelizujeme spolu s cibuľkou za stáleho miešania. Potom pridávame postupne nakrájanú kapustu a miešame. Ak nepustí kapusta same veľa vody tak ju mierne podlejeme a dochutíme zvyšnými ingredienciami, okrem ume octu. Ten necháme úplne na koniec aby sa neznehodnotila jeho pozitívna účinnosť na trávenie. Nechávame na miernom ohni pod pokrýckou dusiť, zhruba 30-40 minút. Ak ju dáte do tlakového hrnca bude za polovicu času.
Počasie Bratislava: Koniec týždňa bude oblačný a počítať treba aj s prehánkami, noci chladné
Kým sa nám dusí červená kapusta, začneme s prípravou druhej časti pokrmu. Topinambury ošúpeme a dáme na vymastený plech vami zvoleným tukom na kocky pokrájané. Pridáme nakrájanú červenú cibuľu a na plátky pokrájaný cesnak. Všetko jemne osolíme, premiešame priamo na plechu a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Kým sa topinambury pečú tak očistíme, nakrájame a jemne podusíme hlivu ustricovú, ktorú zľahka posolíme a prípadne ak máte radi môžeme ochutiť ešte čerstvým rozmarínom. Jemne podusenú hlivu pridáme k takmer dopečeným topinamburom, spolu s na kocky nakrájaným tempehom. Všetko necháme spolu zapiecť do chrumkava.
Hotovú dusenú kapustu podávame s pečenou topinamburou, hlivou a tempehom. Posypeme očisteným granátovým jablkom, ktoré dodá jedlu lahodnú sviežu sladkosť. Kto má rád kôpor, môže posypať čerstvým kôprom. Dobrú chuť priatelia:)
Miroslava Luberdová