Vychutnajte si anglickú klasiku aj u vás doma a pripravte si tento skvelý mrkvový koláč so zaváraným ananásom.
Tento koláč „chudobných“ pripravovali už niekedy počas druhej svetovej vojny v Anglicku, odkiaľ sa v šesťdesiatych rokoch dostal aj do Ameriky. Tam jeho receptúru neustále vylepšovali, kým nevznikol ten najlepší mrkvový koláč na svete.
Čo však neznamená, že existuje len jeden recept. V každej domácnosti sa pripravuje trochu inak. My vám ponúkame jeden z overených receptov, ktorý zaručene uspokojí vaše mlsné jazýčky 😀
Pripravte si suroviny:
500 g strúhanej mrkvy, 3 vajcia, 500 g hladkej múky, 1 PL škorice, 170 g hnedého cukru, 170 g kryštálového cukru, štipku soli, 2 čl prášku do pečiva, 1 čl sódy bikarbóny, 1/2 čl muškátového orieška, 175 ml oleja, 1 čl vanilkového extraktu, 250 g zaváreného ananásu posekaného na drobné kúsky bez šťavy, 130 g posekaných pekanových orechov.
Starostovia mestských častí na čele s Matúšom Vallom nesúhlasia s postupom polície voči Rudolfovi Kusému
Krém: 250 g nátierkového masla (Philadelphia cream cheese), 60 g masla, 1/2 čl vanilkového extraktu, 250 g práškového cukru, alebo aj menej podľa chuti.
Postup:
1. Cukor vyšľaháme spolu s vajciami do peny. Pridáme olej a vanilkový extrakt a chvíľu šľaháme.
2. V inej miske zmiešame všetky suché ingrediencie: múku, škoricu, soľ, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a muškátový oriešok. Suchú zmes prišľaháme k vaječnej pene.
3. Nakoniec pridáme mrkvu, ananásové kúsky a posekané pekanové orechy. Všetko poriadne spolu premiešame a zmes vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej tortovej alebo inej formy s rozmerom cca 33 x 23 cm.
4. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia približne 40 minút. Či je koláč upečený zistíte špajlovým testom. Ak je na špajli po vytiahnutí z koláča nedopečené cesto, treba ho ešte piecť. Ak je povrch upečený a vnútro nedopečené, prikryte povrch papierom na pečenie, znížte teplotu na 150 stupňov Celzia a pečte zakryté, kým sa neprepečie aj vnútro.
5. Po vychladnutí koláč potrieme krémom, ktorý si pripravíme vyšľahaním nátierkového masla s cukrom, vanilkovým extraktom a maslom.
6. Ak máte radi, orechy, môžete povrch ešte posypať posekanými pekanovými orechmi. Koláčik treba skladovať v chladničke, na druhý deň je ešte lepší! 😀
Prajeme dobrú chuť!