Višňový závin

Jedlo, sladkosť, zákusok, závin, štrúdla
Ilustračné - shutterstock

Dnes vám opäť prinášame recept na chutný koláčik. Nech sa podarí.

Višňový závin

Suroviny:

300 g hladkej múky, štipka soli

asi 1/8 l vlažnej vody, 1 žĺtok, 1 lyžička oleja,

1000 g višní, 150 g cukru, 50 g masla,

300 g roztopenej Helie, 3 polievkové lyžice práškového cukru,

200 g zomletého maku, 1 lyžička mletej škorice,

tuk na vymastenie plechu.

Postup:

Z múky, soli, žĺtka a z toľko vody, aby bolo hladké a lesklé, vypracujeme cesto. Vytvarujeme ho do dvoch bochníkov, ktoré potrieme olejom. Na bochníky dáme prevrátenú misku a necháme asi jednu hodinu odpočívať. Medzitým vykôstkujeme višne. Cesto na obruse na stole natenko vyvaľkáme – každý bochník zvlášť, a ešte ho opatrne povyťahujeme tak, aby bolo tenké ako papier. Cesto pokvapkáme roztopenou Heliou, posypeme polovičkou maku, cukru, škorice a nakoniec višní. Zavinieme ho pomocou obrusu do závinu a dáme piecť dozlatista v predhriatej rúre. Takto postupujeme aj pri druhom závine. Závin pred podávaním posypeme cukrom. Podávame so zmrzlinou a višňovou omáčkou, ktorú si pripravíme zmixovaním višní a cukru.

Ďalšie k téme

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk