Ako pripraviť vianočného moriaka - recept

Ako pripraviť vianočného moriaka - recept
Ako pripraviť vianočného moriaka - recept Thinkstock

Ak sa chcete nechať inšpirovať západnou kultúrou, tu je recept na najznámejšie vianočné jedlo – vianočný moriak.

Budeme potrebovať:

1 menší moriak (cca 3,5 kg) alebo morka, 80 g plátkovej slaniny, 2 lyžice masla, 1/2 lyžičky zázvoru, biele mleté korenie, 1 lyžica hladkej múky, soľ,

1 grapefruit alebo iné ovocie, šalát a petržlenová vňať na ozdobenie

Kaša:

1 kg zemiakov, 1 žĺtok, soľ, 3-4 dl mlieka, 50 g masla, 2 strúčiky cesnaku

Postup:

Celkom očisteného a umytého moriaka (morku) osušíme papierovou utierkou. Dôkladne ho po celom povrchu i z vnútra nasolíme a necháme asi hodinu odležať. V pekáči rozohrejeme maslo, na dno rozprestrieme plátky slaniny, posypeme zázvorom a na to položíme nasoleného moriaka. Podlejeme vodou a prikrytého zvoľna pečieme za občasného polievania vypečenou šťavou a podlievania vrelou vodou. Ku koncu pečenia, ktoré trvá približne tri hodiny, ho odkryjeme a upečieme dozlatista.

Potom moriaka vyberieme, pekáč so šťavou preložíme na varič, necháme vyvariť prebytočnú vodu, zaprášime hladkou múkou, zasmažíme, podlejeme pohárom vody a necháme chvíľu povariť. Šťavu podľa chuti prisolíme a okoreníme.

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk