Veľkonočný bochník

Veľkonočný koláč, vajcia, Veľká noc, pečenie, recepty, jedlo, mazanec
shutterstock.com

Pripravte sa na Veľkú noc už dnes a potešte mlsné jazýčky šibačov alebo veľkonočných hostí.

Na Veľkonočný bochník budeme potrebovať

Suroviny:

400 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 100 g masla, 100 g hrozienok, 80 g práškového cukru, 60 g lúpaných mandlí, 30 g droždia, 10 g kryštálového cukru, 3 žĺtky, soľ, žĺtok na potretie, múku na posypanie dosky a tuk na vymastenie plechu, mandľové lupienky na dozdobenie.

Postup:

Zo 150 ml mlieka, droždia, kryštálového cukru a lyžice múky pripravíme kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme štipku soli, práškový cukor, žĺtky, rozpustené vlažné maslo, kvások, zvyšné vlažné mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Nakoniec pridáme nahrubo nasekané mandle a hrozienka. Cesto premiešame, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.

Následne ho vyklopíme na pomúčenú dosku, vyformujeme bochník, ktorý preložíme na vymastený plech. Necháme ešte 15 – 20 minút kysnúť.

Povrch bochníka jemne narežeme nožom, potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť.

Pečieme pri teplote 170 °C približne 60 minút.

Ďalšie k téme

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk