Vaječné venčeky

Vaječné venčeky, jedlo, Veľká noc, koláč, recepty, zákusok, venček
shutterstock.com

Oživte veľkonočný stôl vynikajúcim koláčikom. Prezradíme vám aj triky, aby sa vám recept vydaril.

Na Vaječné venčeky budeme potrebovať:

Suroviny:

23 dkg hladkej múky, 1 dl oleja, 6 vajec, štipka soli, 3 dl vody

Na krém: 23 dkg kryštálového cukru, ½ balíčka vanilkového cukru, 21 dkg masla, 2 žĺtky, 7 dl mlieka, 2 aj pol balíčka zlatého klasu

Postup na cesto:

Vodu, olej, soľ dáme variť. Keď zmes bude vrieť, pridáme múku, varíme, kým sa nám hmota neodlepuje od varešky a vandlíka. Necháme mierne vychladnúť a postupne pridáme vajcia, šľaháme. Cestom naplníme cukrárske vrecko s rezanou trubičkou. Na mierne vymastený plech striekame tvary venčekov alebo banánov. Aby nám cesto lepšie vybehlo, pofŕkame vodou pred vložením do dobre vyhriatej rúry. Prvých desať minút neotvárajte, aby vám venčeky neklesli.

Krém: Dajte variť dve tretiny mlieka s vanilkovým cukrom. Za občasného miešania priveďte do varu a potom prilejte vo zvyšnom mlieku rozmiešané balíčky zlatého klasu. Chvíľu povarte a hmotu stále miešajte, aby sa vám nevytvorili hrudky a krém sa nepripálil. Odstavte zo sporáka a ešte do horúceho krému zamiešajte cukor. Do vychladnutej hmoty pridajte vyšľahané maslo.

Vychladnuté venčeky prekrojte na polovice, pomocou vrecka s trubičkou naplňte krémom a posypte práškovým cukrom či polejte čokoládovou polevou.

Ďalšie k téme

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk