V Anglicku otvorili kaviareň, v ktorej ceny určujú zákazníci

V Anglicku otvorili kaviareň, v ktorej ceny určujú zákazníci
www.dailymail.co.uk

V kaviarni v Leedsi, ktorá servíruje aj chutné raňajky a večere, zákazníci za jedlo zaplatia len toľko, koľko sami uznajú za vhodné.

Prehnané ceny niektorých kaviarní a reštaurácií dokážu odradiť aj tých najzarytejších labužníkov. V anglickom Leedsi nedávno otvorili kaviareň, v ktorej zákazníci zaplatia len toľko, koľko sami uznajú za vhodné. Projekt The Real Junkfood Project však má jeden háčik – servíruje len potraviny, ktoré by inak skončili v smetnom koši.

V Anglicku otvorili kaviareň, v ktorej ceny určujú zákazníci
www.dailymail.co.uk

Hnilých či pokazených potravín sa však zákazníci obávať nemusia. Kaviareň servíruje okrem chutných sendvičov s bohatými zeleninovými prílohami či zapekanej brokolice so syrom aj údeného lososa, drahé syry, hľuzovky alebo kaviár. Potraviny pochádzajú zo supermarketov a reštaurácií v meste, ktoré dané jedlo už neplánujú využiť. Dobrovoľníci ich každý deň pozbierajú a pod vedením šéfkuchára a zakladateľa projektu Adama Smitha pripravia jedlo podľa nových chutných receptov.

Kaviareň je otvorená päť dní v týždni a servíruje raňajky a večere vrátane dezertov. Zákazníci za jedlo platia len toľko, koľko sami uznajú za vhodné. Do projektu sa postupne zapojilo päť ďalších manažérov a desiatky dobrovoľníkov. Adam Smith tvrdí, že len vo februári takto „zachránili“ potraviny s hmotnosťou jednej tony, ktoré by inak zhnili v komunálnom odpade.

V Anglicku otvorili kaviareň, v ktorej ceny určujú zákazníci
www.dailymail.co.uk

„Máme tu skutočný mix ľudí od miestnych z okolia až po študentov. Sme veľmi zaneprázdnení, denne servírujeme okolo 30 jedál. Koncept dobrovoľného príspevku núti ľudí premýšľať nad ponukou a tým, čoho je hodná. Myslíme si, že ak má niekto viac peňazí, má tendenciu zaplatiť o niečo viac. Ak však nemá peniaze, obslúžime ho aj tak. Niekedy nám zákazníci, ktorí nemajú financie, na pár hodín pomôžu a investujú tak do projektu svoj čas,“ uviedol jeden z manažérov Edd Colbert.

Podľa najnovšieho prieskumu sa v Európskej únii ročne vyhodí viac ako 90 miliónov ton jedla ročne. Mnohé z potravín by však mohol čakať lepší osud.

„Chceme zužitkovať všetko jedlo, s ktorým sa v spoločnosti tak bohapusto plytvá. Chceme poskytnúť zdravé jedlo pre ľudí, ktorí si ho nemôžu dovoliť,“ uviedol Colbert, ktorý dúfa, že do projektu sa zapojí viac supermarketov a reštaurácií a že táto iniciatíva prinúti ľudí viac premýšľať nad nákupom potravín.

„Plytvanie akéhokoľvek druhu, či už je to jedlo alebo energia, považujem za nemorálne,“ dodal manažér.

www.dailymail.co.uk

Ďalšie k téme

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk