Upečte si tento luxusný slaný závin namiesto chlebíčkov na Silvestra!

Upečte si tento luxusný slaný závin namiesto chlebíčkov na Silvestra!
Upečte si tento luxusný slaný závin namiesto chlebíčkov na Silvestra! Foto: ilustračné, GettyImages

Skúste to tento rok inak, namiesto chlebíčkov podávajte posledný deň v roku slaný závin, ktorý je tiež oveľa rýchlejší na prípravu. Sľubujeme osvedčený recept na vláčne cesto s tvarohom a fantastický výsledok vďaka rôznym náplniam.

Nie je dôvod tráviť hodiny v kuchyni prípravou pohostenia na silvestra, keď mraky chlebíčkov a jednohubiek parádne zastúpi slaný závin. Alebo radšej upečte dva. A ušetrený čas venujte ľuďom, ktorých máte radi.

Skúste tiež zemiakovú roládu s mletým mäsom. Neuhádnete, čo v tomto prípade nahradilo cesto:

Recept na geniálne cesto

Môžete použiť lístkové cesto z obchodu. Keď sa neponáhľate, urobte ťahané cesto, radšej deň vopred. A niekde medzi sa nachádza celý rad ďalších vylepšených domácich ciest. Pri slanom závine môžete do cesta pridať napríklad pivo, potom bude viac chrumkať. Alebo zemiaky, ak chcete hutnejší výsledok. My sme zvolili tvaroh (jogurt), cesto bude vláčnejšie.

Tie najchutnejšie náplne

Aby sa náplň naozaj podarila, musíte splniť dve podmienky – suroviny majú byť vopred tepelne upravené a rozhodne nie tekuté.
Nešliapnete vedľa s údeným mäsom/kvalitnou slaninou a kapustou (rasca nesmie chýbať). Túto náplň je možné osviežiť aj zelerom. Nebojte sa ani hubové verzie (šampiňóny plus menší podiel cibule, inovácií je karí korenie).

Vynikajúca bude aj repa, dá sa kúpiť uvarená. K repe pridajte kyslú smotanu, mäkký syr, trochu orechov plus žĺtok. V tomto prípade si na dochutenie vystačíte so soľou. Super je aj brokolicový variant, ani to„neopustí“ cesto. Určite  pridajte cesnak.

Slaný závin z cesta s tvarohom, so slaninou a kapustou

Suroviny na 2 záviny
na cesto:
200 g hladkej pšeničnej múky
200 g celozrnnej hladkej pšeničnej múky Pernerka
130 g masla
1 vajce
2 žĺtky
150 g tvarohu
3 lyžice octu
3 lyžice vody
4 g soli
na náplň:
2 veľké cibule
300 g slaniny
400 g kyslej kapusty
navyše: vajcia na potretie, rasca, hrubozrnná soľ

Postup:
1. Maslo a tvaroh vyberte vopred, aby mali izbovú teplotu. Do misy preosejte múku, pridajte plátky masla, vajcia, ocot, soľ, vodu a tvaroh, spracujte v cesto.
2. Odložte ho na hodinu či dve do chladničky.
3. Po vybratí z chladničky cesto rozdeľte na dve časti.
4. Obe časti postupne rozvaľkajte do obdĺžnikového tvaru.
5. V hlbšej panvici orestujte nakrájanú slaninu s cibuľou, tú nechajte mierne skaramelizovať. Nakoniec pridajte dobre odkvapkanú a ľahko pokosenú kapustu, spoločne krátko poduste.
6. Teraz naplňte cesto. Buď takmer po celej ploche, okrem pár cm od okrajov, potom závin zarolujte. Alebo náplň navrstvite do stredného dielu cesta tak, aby zostala zhruba rovnako veľká časť nad aj pod stredom. Ohnite kratšie okraje, prehnite tretinu cesta pod náplňou, potrite rozšľahaným vajíčkom a prekryte poslednou tretinou cesta. Pre väčší efekt taktiež môžete hornú časť cesta vopred dekoratívne narezať na viacerých miestach.
7. Rovnako pripravte druhý závin.
8. Záviny dajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajcom, posypte rascou a soľou. Pečte v predhriatej rúre na 170 °C asi 35 minút.

Zdroj: toprecepty, Kucharkaprodceru, Pernerka, www.dumazahrada.cz

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk