Univerzálna nátierka na chlebíčky či jednohubky na Silvestra ako stvorené

Univerzálna nátierka na chlebíčky či jednohubky na Silvestra ako stvorené
Univerzálna nátierka na chlebíčky či jednohubky na Silvestra ako stvorené Foto: ilustračné, GettyImages

Univerzálny recept na nátierku na chlebíčky aj na jednohubky .. Na základnú verziu postačia tri suroviny (a štipka soli) a dochutenie je už na vás.

Ingrediencie pre:
1 pohárik
Na základnú verziu

4 lyžice nátierkového masla
2 lyžice majonézy
2 lyžičky plnotučnej horčice
1 štipka soli

Na chrenovú nátierku navyše

1 lyžička chrenu
1 štipka bieleho korenia

Na pikantnú zeleninovú verziu navyše

2 lyžice ajvaru
1 štipka chilli

Na sviežu bylinkovú nátierku navyše

2 lyžice čerstvej pažítky
1/2 lyžičky citrónovej kôry
1 štipka bieleho korenia

Na sardelovú nátierku navyše

2 lyžičky sardelovej pasty

Postup
01.

Suroviny na základnú nátierku rozmiešajte v miske dohladka. A je to! Majonéza zjemní a zaguľatí chuť nátierkového masla a horčica dodá trochu pikantnosti. Tento základ potom môžete ochutiť podľa toho, čo máte radi, alebo čím chcete chlebíčky obložiť.

02.

Chrenová pomazánka: Do základu pridajte štipku bieleho korenia a najemno nastrúhaný čerstvý chren podľa chuti. Pre ešte väčšiu šmrnc môžete plnotučnú horčicu vymeniť za dijonskú, dávkujte ju ale s citom.

Tipy na oblohu: Rozbif + kyslé uhorky (alebo kapary); údený losos + kôpor + uhorka; pečená červená repa + orechy + rukola

03.

PIKANTNÁ PAPRIKOVÁ (ZELENINOVÁ) NÁTIERKA: Pridajte ajvar, podľa chuti aj  štipku chilli, a dobre rozmiešajte.

Tipy na oblohu: Ostrejšia klobása; výraznejšia suchá saláma; drobnejšie mäsové guličky; nakladaná pečená paprika + píniové semienka (alebo aj chrumkavé pečené cícer).

04.

BYLINKOVÁ POMAZÁNKA: Do základu pridajte štipku bieleho korenia, najemno nasekanú pažítku a štipku nastrúhanej citrónovej kôry.

Tipy na oblohu: Prepeličie vajíčko + kyslé uhorky; vajíčko + syr + kapary; dusená šunka + kyslé uhorky; vajíčko + grilovaná slanina, osušená a rozlámaná na kúsky

05.

SARDELOVÁ NÁTIERKA: Do základu vmiešajte sardelovú pastu podľa chuti.

Tipy na oblohu: Údená ryba + kôpor; ančovička + najemno nasekaná šalotka; vajcia + bylinky; studené plátky pečeného mäsa + nakladaná cibuľa

Zdroj: www.prozeny.cz

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk