Recept: Tvarohovo zemiaková torta s pomarančovou kôrou

recept na tortu
Recept: Tvarohovo zemiaková torta Shutterstock

Tvarohovo zemiaková torta ako chutná maškrta ku káve či ako darček pre oslávenca. Vyskúšajte tento recept

Na Tvarohovo zemiakovú tortu potrebujeme:

125 g varených zemiakov, 3 vajcia, 200 g práškového cukru, postrúhanú pomarančovú kôru, 75 g maizeny, pol balíčka prášku do pečiva, 75 g mletých mandlí, 50 g orechov, 1 pohár marhuľového kompótu (850 g), 500 g jemného tvarohu, 50 g Helie, 1 vanilkový cukor, šťavu z 1 citrónu, 4 plátky želatíny, 750 ml šľahačkovej smotany

Príprava: Zemiaky uvaríme v šupke, scedíme, ošúpeme a ešte horúce pretlačíme. Necháme vychladnúť. Potom primiešame tri žĺtky, 100 g práškového cukru, pomarančovú kôru, maizenu s práškom do pečiva a pomleté mandle. Dôkladne spracujeme a nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.

Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme cesto. Vložíme do predhriatej rúry na 180 °C a pečieme okolo tridsať minút. Upečené cesto vyklopíme, necháme vychladnúť a rozrežeme na dve polovice. Orechy nasucho opražíme a polovicu posekáme najemno.

Tvaroh vymiešame s Heliou, vanilkovým cukrom, zvyškom práškového cukru, citrónovou šťavou a 4 lyžicami kompótovej šťavy. Želatínu necháme rozmočiť, potom ju vyžmýkame a rozpustíme v troške šťavy (pripravujeme podľa návodu) a vmiešame do tvarohovej masy.

Nakoniec pridáme 1 téglik (250 ml) dotuha vyšľahanej šľahačky a odkvapkané, na drobné kocky pokrájané marhule. Plnku natrieme na spodný diel torty, prikryjeme druhým dielom. Dáme stuhnúť aspoň na tri hodiny do chladničky. Zvyšných 500 ml šľahačky dobre vyšľaháme a potrieme ňou celú tortu.

Ozdobíme zvyšnými polovičkami orechov alebo mandľami.

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk