Tri otázky pre Mgr. Miriam Mikovú, lektorku slušného správania. Kde robíme najväčšie chyby?

Miriam Miková

Ako naše správanie sa vidí lektorka 27 rokov od nežnej revolúcie, kam sme sa posunuli, kam sme sa neposunuli a prečo ešte dlho budeme dobiehať kultúru francúzskeho stravovania.

Mgr. Miriam Miková

LEKTORKA A AUTORKA

Venuje sa spoločenskej etikete, biznis protokolu a stolovaniu. So syna  vychováva džentlmena  www.mladydzentlmen.sk a napísala aj knihu Kniha o stolovaní – od pozvania k čarovne prestretému stolu.

Čím to je, že nám vyrastá nová generácia, ktorá už nedokáže pozdraviť ani susedov v dome?

Myslím si, že je to tým, že ani ich rodičia už nevedeli často pozdraviť, a preto dnešná mladá generácia nemá vzor hodný nasledovania. Nemá jej kto vysvetliť, že zdvorilosť nič nestojí, ale má veľký účinok. Okrem rodičovského vzoru chýba podpora školy a učiteľov. Ľudia chcú byť úspešní a majetní. Ako jedinú métu vidia často vysokú školu, dobrú prácu, pozíciu, no žiadne vzdelanie neurobí z nevychovaného dieťaťa zdvorilého človeka (zdvorilý človek nie teoreticky, ale prakticky dennodenne používa pravidlá správania). Riadim sa tým, že keď chceme zmeniť svet, musíme zmeniť najprv seba, a tak sa snažím správať sa tak, ako očakávam od druhých.

Miriam Miková

O francúzskom stolovaní sa už toho popísalo veľa. Na akej úrovni sú Slováci oproti národom, ktoré majú úroveň stolovania v genetickej výbave?

Šetríme na vzdelaní a vzdelávaní. Rodičia sa môžu doma snažiť, aby ich deti jedli z porcelánových tanierov, utierali si ústa do servítky, dodržiavali pravidlá správania sa počas stolovania, konverzovali, no v škôlke dostanú často plastové taniere a bez servítky, nemôžu sa počas stolovania rozprávať, učiteľky netušia, ako správne držať príbor… Ak nevedia stolovať rodičia, čo čakáme od detí? V dnešných rodinách chýbajú počas pracovného týždňa spoločné raňajky a večere, počas víkendu obedy a večere. Školská jedáleň, rodinné stolovanie, návšteva reštaurácie má byť miestom, kde si deti môžu upevňovať pravidlá stolovania v praxi. V jedálňach nenájdeme servítky, obrusy na stoloch, príjemné prostredie… A v rodinách rodičov stolovanie často nezaujíma. Je trend zdravých jedál, no z plastových tanierov a  osamote. Zdravé jedlo je pre mňa aj to, keď si sadneme viacerí za jeden stôl a rozprávame sa, smejeme sa a sme spolu radi.

Aké najzákladnejšie chyby robíme pri stolovaní a spoločenskej etikete?

Najčastejšie chyby sú: nesprávne držanie príboru, nepoužívanie servítky či plátenného obrúska, ticho pri stolovaní, olizovanie noža, nesprávne odkladanie príboru, nezdravenie ľudí, ktorých poznáme, zdravenie sa na toalete, používanie oslovenia teta a ujo namiesto pán a pani, nepredstavovanie sa celým menom, nepoužívanie správneho tvaru vykania, absencia slov prosím, ďakujem, neospravedlňovanie sa. Ľudia, ktorí sú úspešní, oveľa viac pracujú na sebe v rôznych smeroch aj v pravidlách spoločenského a pracovného správania.

Lucia Tomečková

Ďalšie k téme

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk