Tip na ľahkú večeru: Zeleninový chrbát

Zeleninová roláda, chrbát, recept, culinarium, jedlo, večera, zelenina
Thinkstock

Ak neviete, čo dnes na večeru, vyskúšajte nasledujúci recept.

Suroviny na zeleninový chrbát

4 mrkvy, 1 balenie mrazeného hrášku, 2 cukety, vodu na podlievanie a doplnenie objemov, 250 g smotany na varenie, 250 g kyslej smotany, pár lístkov čerstvej bazalky, 1/2 lyžičky sušeného oregana, soľ, mleté čierne korenie, 3 balenie želatíny v plátkoch

Postup:

Hrášok, mrkvu a cuketu očistíme a nadrobno nakrájame. Zeleninu uvaríme zvlášť. Podlejeme 100 ml vody a mierne osolíme. Mrkvu ochutíme korením, cuketu oreganom a hrášok nasekanou bazalkou. Udusíme do mäkka. Z uvarenej zeleniny odložíme pár kúskov. Zeleninu každú zvlášť rozmixujeme aj s vodou, v ktorej sa varila. Jednotlivé zmesi doplníme do objemu 400 ml zmiešanou sladkou a kyslou smotanou. Dobre rozmiešame a podľa chuti dosolíme. Prípadne pridáme čerstvé bylinky. Pre každú zeleninovú zmes je určené jedno balenie plátkovej želatíny. Do 100 ml vody ponoríme plátky želatíny a necháme 4 minúty napučať. Zohrejeme a za stáleho miešania rozpustíme. Želatína nesmie vrieť. Do rozpustenej želatíny najprv vlejeme dve lyžice príslušnej zeleninovej zmesi, dobre rozmiešame a potom pridáme zvyšok. Do formy na srnčí chrbát alebo zapekacej misky vlejeme najskôr mrkvovú časť, do ktorej sme pridali nerozmixovaný hrášok. Nádobu vložíme do mrazničky na 5 až 10 minút. Na stuhnutú zmes nalejeme cuketovú časť a na vrch poukladáme kúsky mrkvy. Nádobu vložíme opäť do mrazničky na 10 minút. Postup zopakujeme s treťou vrstvou. Odložíme do chladu a necháme tuhnúť 2 až 3 hodiny.

Ďalšie k téme

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk