Tieto popraskané čokoládové sušienky môžete upiecť aj na poslednú chvíľu. A budú chutiť všetkým

Tieto popraskané čokoládové sušienky môžete upiecť aj na poslednú chvíľu.
Tieto popraskané čokoládové sušienky môžete upiecť aj na poslednú chvíľu. A budú chutiť všetkým Foto: www.gettyimages.com

Popraskané sušienky čiže crinkles sú obľúbené v zahraničí, ale čestné miesto na sviatočnom stole si získali aj u nás. Krásne vyzerajú, ich príprava je jednoduchá a hlavne sú strašne dobré.

Názov crinkle pochádza z angličtiny a znamená popraskaný. Práve to je pre tieto sušienky charakteristické – počas pečenia ich povrch popraská a vytvorí krásne obrazce pripomínajúce zasneženú krajinu či brezovú kôru. Na povrchu majú tenkú krustu a vo vnútri sú krásne mäkké a vláčne. O ich histórii sa toho veľa nevie, sú obľúbené v Anglicku, Spojených štátoch, Nemecku i Belgicku – a posledné dve menované krajiny sa roky sporia o ich pôvod.

Ingrediencie máte doma

Výhodou je, že ich príprava je veľmi jednoduchá a nie je na nej čo pokaziť. Na cesto nebudete potrebovať žiadne špeciálne ingrediencie – všetko potrebné máte s najväčšou pravdepodobnosťou doma, zvlášť pred Vianocami. Z múky, cukru, masla, kypriaceho prášku, vajec a kakaa vznikne kompaktná hmota – nezľaknite sa, je trochu lepivá a je to tak v poriadku.

Počítajte s tým, že pred samotným pečením potrebuje cesto chladiť v chladničke aspoň dve hodiny. Pokojne ho ale nechajte odpočívať cez noc. Z cesta sa následne vytvoria guličky, ktoré sa zasyrova obaľujú v práškovom cukre. V rúre ľahko nadobudnú, roztiahnu a na povrchu vzniknú krásne obrazce.

Popraskané sušienky crinkles

Príprava: cesto 10 minút, tvarovanie 15 minút, odležanie cesta 2-12 hodín
Ingrediencie:
1 hrnček kvalitného kakaa
2 hrnčeky hladkej múky
½ lyžičky kypriaceho prášku
¼ lyžičky soli
80 g zmäknutého masla
1,5 hrnčeka krupicového cukru
1 vanilkový cukor
4 väčšie vajcia
1 hrnček práškového cukru na obaľovanie

Príprava:
1) Všetky chladené ingrediencie vyberte z chladničky minimálne 30 minút vopred, aby mali izbovú teplotu.
2) Do veľkej misky preosejte múku s kypriacim práškom a kakaom. Pridajte soľ.
3) Do zmesi zľahka zapracujte maslo, vmiešajte krupicový aj vanilkový cukor a vajcia.
4) Stierkou alebo vareškou vypracujte kompaktné, hutné, mierne lepkavé cesto. Uložte ho do chladničky aspoň na dve hodiny.
5) Rúru predhrejte na 180 ºC, dva plechy vyložte papierom na pečenie.
6) Z cesta lyžičkou odkrajujte kúsky a tvarujte rovnako veľké guličky.
7) Do misky alebo hlbokého taniera nasypte práškový cukor. Každú guľôčku v ňom obaľte a potom skladajte na plech. Nechajte im dostatok priestoru, počas pečenia nadobudnú.
8) Pečte 10-12 minút – sušienky by mali byť po stlačení stredu mäkké.
9) Hotové sušienky nechajte vychladnúť. Na uskladnenie sa hodí sklenená dóza alebo plechovka s vekom. Pri izbovej teplote vydržia čerstvé 4 dni, pokiaľ s nimi chcete počkať až do Vianoc, uložte ich na chladné miesto.

Zdroj: www.savorynothings.com, www.neplechanaplechu.cz, www.dumazahrada.cz

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk