Talianska polievka, ktorá sa volá pastina vás zaručene postaví na nohy pri nachladnutí!

Talianska polievka, ktorá sa volá pastina vás zaručene postaví na nohy pri nachladnutí!
Talianska polievka, ktorá sa volá pastina vás zaručene postaví na nohy pri nachladnutí! Foto: ilustračné, GettyImages

Dajte si polievku, ktorej sa hovorí taliansky penicilín. Tu je recept

Silný domáci vývar si doprajeme pri prechladnutí, chrípke, problémoch s trávením, ale funguje aj ako vzpruha pri zlej nálade a únave – zvlášť teraz v zime. Klasiku všetci poznáme – hovädzí, kurací alebo slepačí vývar so zeleninou a vlasovými rezancami neodmysliteľne patrí k našej národnej kuchyni, je symbolom domova a podáva sa aj pri slávnostných príležitostiach.

Za vyskúšanie stojí aj verzia pôvodom z Talianska, ktorá sa prezýva taliansky penicilín a podáva sa ako „liek“ na najrôznejšie neduhy. Volá sa pastina podľa drobných cestovín, ktoré sa do nej pridávajú, a jej zloženie sa môže rôzne líšiť podľa rodinných zvyklostí. Základom je ale kura, stopkatý zeler, mrkva a cibuľa, niekde sa pridáva mleté korenie, bobkový list, kurkuma, paradajky či iné druhy zeleniny.

Drobné cestoviny sa nevaria zvlášť, ale pridávajú sa do hotového vývaru, takže do seba absorbujú jeho chuť a zároveň polievku mierne zahustí. Pokiaľ nezoženiete priamo cestoviny pastina, použite hviezdičky (stelline), cestovinovú ryžu (risoni), písmenká (alfabeto), použiť možno ale aj tarhoňu. Pri podávaní sa do polievky pridáva petržlenová vňať, a pretože sa jedná o taliansku polievku, samozrejme nechýba parmezán.

Pozrite sa na prípravu talianskej polievky krok za krokom:

Talianska polievka pastina

1 celé kura
3 000 ml vody
3 stopky zeleru
3 väčšie mrkvy
2 veľké žlté cibule
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
1 hrnček drobných cestovín (hviezdičky, cestovinová ryža, písmenká, prípadne tarhoňa…)
hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
2 lyžice strúhaného parmezánu
soľ, korenie

Príprava:
1) 2 stopky zeleru, 2 mrkvy a 1,5 cibule nakrájajte nahrubo.
2) Kurča vložte do veľkého hrnca, pridajte nakrájanú zeleninu, 2 lyžice soli a lyžičku mletého korenia. Zalejte vodou tak, aby bolo kura ponorené, a priveďte do varu. Akonáhle začne voda vrieť, stiahnite plameň a varte zhruba hodinu až hodinu a pol (podľa veľkosti kurčaťa).
3) Varené kura vyberte z hrnca a vývar preceďte cez sitko do misky. Zvyšnú zeleninu nakrájajte na menšie kúsky.
4) V hrnci rozohrejte olivový olej a na miernom plameni na ňom opražte zeler, mrkvu a cibuľu – zelenina by nemala zhnednúť. Potom pridajte prelisovaný cesnak, pol lyžičky mletého korenia a zalejte vývarom.
5) Polievku priveďte do varu a prisypte do nej cestoviny. Varte 10-15 minút.
6) Medzitým oberte mäso z kurčaťa, a akonáhle cestoviny zmäknú, pridajte ich do polievky a nechajte 5 minút prehriať. Podľa chuti polievku osoľte, prípadne okoreňte.
7) Pri podávaní polievku posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a strúhaným parmezánom.

Zdroj: www.foodnetwork.ca, www.allrecipes.com, www.dumazahrada.cz

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk