Syrový úver: Talianska banka chráni namiesto mincí parmezán

Syr
shutterstock.com

Unikátny systém na podporu lokálnej výroby parmezánu púta pozornosť aj za hranicami Talianska.

V mnohých ohľadoch je to banka ako každá iná. Nechýbajú jej bezpečnostné elektronické dvere, kamery v každom rohu a mohutný ostnatý drôt na celej parcele. V tejto banke však nie sú mince, bankovky, zlato ani drahokamy – namiesto toho stráži iný hodnotný artikel.

Syrový úver: Talianska banka používa namiesto mincí parmezán
x www.odditycentral.com

Ten je natoľko vzácny, že banka bola už trikrát vykradnutá. Vo svojich „trezoroch“ totiž ukrýva syr – a nie hocijaký. V talianskej banke Credito Emiliano, známej aj pod skratkou Credem, je uložených vyše 300-tisíc bochníkov Parmigianino Reggiano – syru, ktorý je známy aj ako princ parmezánov. Celková hodnota syrov v trezoroch sa odhaduje na vyše 140 miliónov eur a unikátna banka vie, ako s nimi obchodovať na báze pôžičiek v zmysle „hotovosť za syr“.

„Tento parmezán je ako zlato. Snažíme sa týmto spôsobom finančne podporovať výrobcov parmezánu. Tieto syry treba najprv dva roky skladovať pred tým, než sú pripravené na predaj. To spôsobuje problémy v oblasti pohybu hotovosti. Takže mi si zoberieme syr a namiesto neho výrobcom poskytneme lacnú pôžičku,“ vysvetlil Alfredo Germini z banky Credem na severe Talianska.

Syrová banka tak výrobcom uskladní parmezán v klimatizovanom trezore a poskytne im hotovosť. Za sprostredkovanie úveru si účtuje 3% a syr uskladňuje, až kým nedozrie a nie je pripravený na predaj. Vtedy si ho výrobca opäť vyzdvihne a pôžičku vráti. Ak sa tak nestane, banka si parmezán nechá a použije ho podľa vlastného uváženia na konzumáciu alebo predaj.

Syrový úver: Talianska banka používa namiesto mincí parmezán
Syrová banka www.odditycentral.com

Šikovný systém pritom funguje už vyše 50 rokov a pomáha prežiť lokálnemu poľnohospodárstvu. Výrobca parmezánu Giovanni Gualdi si systém pochvaľuje. Výrobe parmezánu tento 71-ročný Talian, podobne ako jeho otec a starý otec, zasvätil celý život. Má však dobytok, o ktorý sa treba postarať a tím zamestnancov, ktorým treba pravidelne platiť. Pri dvojročnej pauze od výroby až po predaj, ktorú syr potrebuje na zrenie, to však nie je jednoduché.

„Každý mesiac vložím do banky okolo tisíc parmezánov a dostanem hotovosť, ktorá mi umožňuje pokračovať vo výrobe. Posledné roky boli ťažké. Ak by neexistovala táto banka, musel by som zavrieť,“ uviedol Gualdi.

Výroba parmezánu je pomalý a náročný proces, ktorý sa nezmenil už celé storočia. Hoci za posledných päť rokov muselo kvôli finančným problémom zavrieť svoje lokálne farmy vyše sto výrobcov, vďaka syrovej banke taliansky parmezán len tak ľahko z pultov predajní nezmizne.

www.bbc.co.uk

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk