Špargľa: Vitamínový dar jari

špargľa, vitamíny, žena, zdravie, zelenina,
shutterstock.com

V minulosti kolovali o nej rôzne fámy i mýty, dnes sa pestuje takmer na celom území Európy. Táto typická jarná delikatesa skrýva v sebe výživové bohatstvo. Prečo ju z jedálnička nevynechať a ako zistiť, či je čerstvá?

Nejeden odborník v oblasti zdravej výživy prízvukuje konzumáciu sezónnej zeleniny alebo ovocia. Dôvodom je ideálna koncentrácia prospešných látok, ktoré dokáže ľudský organizmus efektívne zúročiť. Počas jarného obdobia možno medzi typické vitamínové dary prírody zaradiť aj špargľu, pričom obsahuje najmä vitamíny A, B, C a E. Z ďalších prvkov je bohatá na minerály, najmä horčík, a aminokyseliny (asparagín). Približne dvestogramová porcia špargle zásobí náš organizmus troma štvrtinami dennej odporúčanej dávky kyseliny listovej. Takisto dodá telu až štyri gramy vlákniny. Netreba zabudnúť ani na fakt, že ide o efektívny antioxidant a nízko kalorickú zeleninu s minimálnym obsahom sacharidov i tukov.

Osem liečivých účinkov špargle

Ako zistiť, že je čerstvá?

Kvalitnú špargľu sa dá rozpoznať už na prvý pohľad. Jednotlivé výhonky musia byť pevné, s elegantným vlhkým leskom, rovné alebo mierne zakrivené. Krátkym testom čerstvosti je aj vzájomné trenie výhonkov, pri ktorom by mali vydávať vŕzgajúci zvuk. Pokiaľ ide o špargľové končeky, tie musia byť pevné a prirodzene sfarbené. Zlým znakom sú hnedasté zvädnuté hlavičky. Čerstvej špargli nesmie chýbať tiež šťavnatosť. Zistíte to tak, že keď ju stlačíte, mali by sa na koncoch dužiny objaviť kvapôčky vody.

Ako zvýrazniť jej chuť?

Špargľa je znamenitá delikatesa, ktorá vyniká nenapodobiteľnou chuťou a vôňou. Aby nedošlo k potlačeniu týchto kulinárskych špecifík, je potrebná opatrná voľba ďalších ingrediencií či príloh. V tomto prípade vyhráva princíp jednoduchosti. To znamená, že stačí zvoliť napríklad omáčku (jogurtová, smotanová), pričom k bielej sa hodia jemné, k zelenej zasa aromatickejšie omáčky. Špargľa skvelo vynikne v kombinácii s cestovinami, rybacími delikatesami (losos), rôznymi druhmi syra i bryndzou. Fantasticky chutí v krémových polievkach, ako aj studených šalátoch. Ak vám chýbajú recepty na prípravu tejto delikatesy, prezradíme vám ich tu.

Ďalšie k téme

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk