Ste presladení a dali by ste si niečo slané? Žiadny problém, urobte si slané bylinkové sušienky. Hodia sa na Vianoce aj na silvestrovské občerstvenie.
Ingrediencie
150 g polohrubej celozrnnej múky
30 g cícerovej múky
50 ml olivového oleja
rozmarín
štipka mletej kurkumy
soľ
asi 6 lyžíc vody
Ako pripraviť slané vianočné krekry z Provence
Zmiešajte všetky suché ingrediencie.
Pridajte nasekaný rozmarín.
Pomaly pridávajte vodu. Množstvo vody bude záležať na múke, ktorú ste použili. Výsledkom by malo byť pružné a elastické, nelepivé cesto.
Vypracujte cesto a nechajte zabalené odpočívať aspoň 30 minút. Potom cesto vyvaľkajte, nie všetko naraz, trošku sa drobí. Nepodsypávajte ďalšou múkou! Vykrajujte tvary, aké vás napadne. Naskladajte na plech a pečte dozlatista na 220 °C.
Praktické
V uzavretej dóze vydrží niekoľko dní, takže ich môžete pripraviť niekoľko dní vopred.
Vodu pridávajte pomaly, každá múka saje inak. Cesto má byť pružné a elastické, nelepivé.
Strukovinové múky používame len výnimočne a len ak sme zdraví. Nie sú vhodné na bežnú konzumáciu a ani nemôžu nahradiť plnohodnotne varenú strukovinu.
Obmena
Môžete použiť aj iné korenie podľa vašej chuti.
Použite akúkoľvek celozrnnú múku, podľa chuti a aktuálnych možností.
Pre bezlepkovú diétu použite bezlepkovú múku.
Deti
Vhodné pre deti od 2 rokov, ale uberieme soľ a korenie.
Zdroj: www.jimejinak.cz