Skvelý jablkový závin z lístkového cesta

Skvelý jablkový závin z lístkového cesta
Skvelý jablkový závin z lístkového cesta Foto: ilustračné, GettyImages

Rýchly a ľahký múčnik, ktorý všetci milujú? To je predsa jablkový závin! A keď ho upečiete z kupovaného lístkového cesta, je skoro bez práce. Náplň môžete vylepšiť podľa svojej chuti.

Ingrediencie pre:
6 porcií

30 g masla
45 g hnedého cukru
500 g jabĺk
1 lyžička citrónovej kôry
1 lyžica citrónovej šťavy
1/4 lyžičky muškátového orieška
1/4 lyžičky škorice
30 g hrozienok
370 g lístkového cesta
1 ks vajcia

Ono sa povie štrúdľa… Klasika, ktorú zvládne každý, a ešte k tomu z kupovaného lístkového cesta? To predsa nie je žiadne umenie! Ale aj obyčajný závin sa dá vylepšiť pomocou jednoduchých zárezov na ceste.

Postup
01.

Jablká zbavte jadrovníka a pokrájajte na kúsky. Na panvici rozohrejte maslo a cukor. Pridajte jablká, citrónovú kôru a citrónovú šťavu a zahrievajte na stredne silnom ohni 10 minút, miešajte. Vmiešajte muškátový oriešok, škoricu a sultánky. Nechajte vychladnúť.

02.

Zatiaľ čo jablká chladnú, predhrejte rúru na 220 ˚C. Plech vytrite tukom a vyložte papierom na pečenie. Lístkové cesto prekrojte na polovice. Polovicu rozvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik veľký 24 × 18 cm. Cesto potrite jablčnou zmesou. Okraj široký asi 2,5 cm ponechajte voľný a potrite ho rozšľahaným vajcom.

Tip: Jablká môžete poprášiť lyžicou ľahko opraženej strúhanky alebo kokosu.

03.

Druhú polovicu cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik s rozmermi 25 × 18 cm. Ostrým nožom urobte do cesta zárezy po šírke a na každej strane pritom ponechajte 2 cm cesta nenakrojené. Narezaný plát cesta položte na plát s ovocím a okraje stlačte k sebe. Nadbytočné cesto odrežte. Okraje cesta mierne zdvihnite nožom, aby pri pečení cesto veľa nadobudlo do výšky. (Alebo cesto nemusíte odrezávať, ale jednoducho ho zahnite dospodu.) Povrch potrite vajcom. Pečte 25–30 minút dozlatista.

Zdroj: www.prozeny.cz

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk