Do Vianoc zostáva pár dní, a ak premýšľate, ako do finálneho zhonu začleniť ešte prípravu domáceho pečiva, máme pre vás tri super tipy na nepečené kúsky. Sú rýchle, ľahké a budú chutiť všetkým.
Posledné dni vianočných príprav sú tie najnáročnejšie a namiesto pohody často prevláda stres zo všetkých úloh, ktoré je ešte potrebné zariadiť a dokončiť. Čo s tým? Zjednodušte si prácu, ako to len ide. Ak chcete mať na stole domáce pečivo, stavte na také druhy, ktoré sú hotové behom chvíľky – a nebudete musieť ani zapínať rúru.
Milujete talianske tiramisu? Potom musíte vyskúšať nepečené tiramisu guličky z tohto videa:
Kedy začať robiť nepečené pečivo?
Ideálna doba na prípravu nepečených cukroviniek je týždeň až dva dni pred Štedrým dňom. Myslite na to, že ho treba uchovávať v uzavretej nádobe av chlade, ideálne v chladničke, prípadne na balkóne. Pri izbovej teplote by sa mohlo pokaziť, v lepšom prípade len zmäknúť a stratiť tvar.
Ide to aj bez rúry
Druhov nepečených cukroviniek existujú desiatky – k tým najznámejším patrí osie hniezda alebo včelie úle. V tomto prípade je ale príprava pomerne pracná a vyžaduje použitie špeciálnych formičiek. Pokiaľ vás tlačí čas, pustite sa do jednoduchých guličiek. Na ich prípravu stačí pár ingrediencií a je možné ich pripraviť v mnohých rôznych obmenách.
Ako základ zmesi sa často používajú piškóty, rôzne druhy oblátok, výborne sa hodí na zužitkovanie polámaných kúskov pečeného pečiva. Dobre poslúžia aj jemné ovsené vločky alebo sušené ovocie.
Na spojenie môžete použiť kondenzované mlieko, maslo, rôzne druhy sirupov (javorový, datľový, kokosový) alebo vaječný likér či rum – v tomto prípade pozor, nech sa k cukroví nedostanú deti. V niektorých receptoch nájdete aj vajcia, ale vzhľadom na to, že neprechádzajú tepelnou úpravou, je tu isté riziko nákazy salmonelou, takže ich použitie zvážte.
Na dochutenie je možné použiť kakao, čokoládu, mleté či sekané orechy, kokos, marcipán aj rôzne druhy korenia – škoricu, perníkové korenie, vanilku, kardamóm alebo zázvor. Nebojte sa vyskúšať rôzne netradičné kombinácie a zmes vyladiť presne podľa svojej chuti. My vám dnes predstavíme tri jednoduché a rýchle recepty – prvé dva sú inšpirované obľúbenými sladkosťami, tretí využíva ako základ sušenej marhule.
Nepečené kokosové guličky s mandľou
Čas prípravy: 30 minút + 60 minút na vychladenie zmesi
Ingrediencie:
1 plechovka kondenzovaného mlieka (400 g)
50 g masla
170 g jemne strúhaného kokosu (ideálne 65 % tuku)
120 g lúpaných mandlí
strúhaný kokos na obalenie
Príprava:
1) Na miernom plameni rozohrejte maslo a nechajte ho chvíľku vychladnúť.
2) Do misky nalejte kondenzované mlieko, pridajte rozpustené maslo a miešajte, kým sa obe tekutiny nespoja.
3) Prisypte kokos a vypracujte hustú zmes. Ak je príliš riedka, pridajte kokos.
4) Kokosovú hmotu nechajte vychladiť v chladničke minimálne hodinu, potom z nej lyžičkou odkrajujte kúsky a rukami tvarujte rovnako veľké guličky.
5) Do každej guličky vtlačte lúpanú mandľu, dotvarujte a potom obaľte v strúhanom kokose.
Nepečené kokosové guličky v čokoláde
Čas prípravy: 30 minút + 60 minút na vychladenie zmesi
Ingrediencie:
1 plechovka kondenzovaného mlieka (400 g)
200-250 g strúhaného kokosu (ideálne 65 % tuku)
250 g horkej alebo mliečnej čokolády
Príprava:
1) V miske zmiešajte kondenzované mlieko a strúhaný kokos. Vytvorte pevnú, hustú hmotu.
2) Namočenými rukami tvarujte guličky, odkladajte ich na menší pekáčik alebo do plastovej krabičky.
3) Guľôčky vložte na hodinu do chladničky (ešte lepšie do mrazničky).
4) Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a studené guličky v nej zo všetkých strán obaľte.
5) Čokoládu nechajte stuhnúť a potom guličky uložte do chladu.
Nepečené guličky zo sušených marhúľ
Čas prípravy: 30 minút
Ingrediencie:
200 g sušených marhúľ
50 g vlašských orechov
35 g strúhaného kokosu
1 lyžička citrónovej šťavy
3-4 lyžice javorového sirupu
strúhaný kokos na obalenie
Príprava:
1) Marhule vložte do mixéra a nahrubo rozmixujte.
2) Pridajte citrónovú šťavu, orechy, kokos a javorový sirup. Mixujte, kým nevznikne kompaktná hustá hmota.
3) Rukami tvarujte guličky a následne ich obaľte v strúhanom kokose. Skladujte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke alebo na balkóne.
Zdroj: www.toprecepty.cz, www.bestrecipes.com.au, www.notenoughcinnamon.com,, www.dumazahrada.cz