Nechcete na silvestrovskej párty servírovať zvyšky šalátu a výborné, ale niekedy predsa len trochu nudné chlebíčky? Pripravte pre hostí aj rodinu utopenca vo vynikajúcom náleve – a určite zabodujete.
Ingrediencie pre:
1 fľaša
Nálev
1 500 ml vody
750 ml octu 8%
3 lyžice cukru krupice
2 lyžičky soli
6 listov bobkového listu
8 guličiek nového korenia
2 lyžičky celého čierneho korenia
Pevný podiel
15 ks špekáčikov
1 500 g cibule
2 ks feferóniek
1 lyžička čerstvo mletého korenia
Potešte návštevu netradičným pohostením – utopenci sú skvelý a chutný nápad. Hlavne nemusíte nič mazať ani krájať, navyše si ich môžete pripraviť vopred. A potom ich stačí naložiť na tanierik a je hotovo.
Postup
01.
Vo veľkom hrnci zvarte vodu s octom a korením a nechajte úplne vychladnúť. Keď zalejete utopenca teplým nálevom, skôr sa rozleží, ale na hladinu môže vyplávať rozpustený tuk z údeniny a nevyzerá to nijako lákavo.
02.
Cibuľu olúpte a nakrájajte na kolieska. Špekáčiky olúpte (tento krok nevynechajte, utopenci bez šupky lepšie nasiaknu lákom a sú chutnejšie), po dĺžke ich prekrojte, ale nedokrojte. Špekáčiky roztvorte, reznú stranu veľmi ľahko okoreňte, pridajte koliesko cibule, priklopte a prípadne spichnite špáradlom.
03.
Do veľkej fľaše vymytej vriacou vodou nasypte vrstvu nakrájanej cibule. Tesne vedľa seba naskladajte vrstvu špekáčikov, prihoďte feferónku a zasypte ich ďalšou vrstvou cibule. Takto pokračujte, až sú všetky špekáčiky vo fľaši. Vrchnú vrstvu bude tvoriť cibuľa, feferónky použite podľa uváženia a sily.
04.
Všetko zalejte pripraveným nálevom, uzavrite a dajte do silvestra uležať do chladu. Vydržia však oveľa dlhšie, ak sa udržíte a nezjete ich hneď. Podávajte s chlebom.
Tip: Reznú stranu špekáčikov môžete pred naložením potrieť horčicou, prípadne do nálevu prihodiť pár strúčikov cesnaku.
Zdroj: www.prozeny.cz