Šéfkuchár sa vzdal kariéry, zachraňuje chudobu pred hladom

Šéfkuchár sa vzdal kariéry, zachraňuje chudobu pred hladom
ABC News

Mladého Inda čakala sľubná kariéra šéfkuchára v luxusných reštauráciách. Keď však zbadal chudobu, ktorá vládla v uliciach jeho rodného mesta, rozhodol sa svoj talent, voľný čas i peniaze venovať ľuďom v núdzi.

Narayanan Krishnan, 34-ročný rodák z Indie, mohol mať v živote ako na ružiach ustlané. Ako príslušník najvyššej indickej kasty brahman núdzou nikdy netrpel. Úspešný šéfkuchár, ktorý bol niekoľkokrát ocenený a pracoval v prestížnej sieti reštaurácií v Taj Hotels, sa v roku 2002 chystal odísť do Ženevy, kde mal pripravovať jedlá v päťhviezdičkovom hoteli. Pred odletom do Európy ešte poslednýkrát odcestoval do mestečka Madurai, aby sa rozlúčil so svojou rodinou. Tu sa mu naskytol pohľad, ktorý obrátil jeho život o 180 stupňov.

Šéfkuchár sa vzdal kariéry, zachraňuje chudobu pred hladom
ABC News

„Na ulici som zbadal veľmi starého muža, ktorý jedol svoje vlastné výkaly. Veľmi ma to zasiahlo, na pár sekúnd som zostal v šoku. Potom som tomu mužovi viackrát poskytol jedlo a rozhodol som sa, že to je to, čo by som mal robiť do konca svojho života,“ uviedol Narayanan.

V priebehu niekoľkých hodín sa šikovný šéfkuchár rozhodol, že namiesto varenia luxusných chuťoviek, ktoré človek nutne nepotrebuje k svojej existencii, sa radšej zameria na kŕmenie hladných ľudí. „Celú noc som premýšľal, čo to vlastne robím. Predávam tanier praženej ryže za 10 dolárov v hoteli, kam ľudia chodia, aby si dopriali jedlo pre zábavu, radosť, oddych či z rozmaru. Nie na zahnanie hladu. Zjedia polovicu porcie a zvyšok nechajú na tanieri. Bola to len iskra, ale veľmi mocná,“ spomína mladý Ind, ktorý prvotnú myšlienku rozdúchal na veľkú vatru. Narayanan sa vzdal práce vo Švajčiarsku a založil neziskovú organizáciu Akshaya Trust.

Šéfkuchár vstáva každé ráno o 4. hodine, aby navaril jednoduché vegetariánske jedlá, ktoré potom s tímom dobrovoľníkov naloží do požičanej dodávky. Následne spolu cestujú desiatky kilometrov, aby nakŕmili bezdomovcov v jeho rodnom meste a širšom okolí. Denne takto pred hladom zachránia okolo 400 ľudí.

„Poháňa nás panika a vedomie toho, aké utrpenie dokáže spôsobiť hlad. Sám od týchto ľudí naberám energiu. Jedlo, ktoré varím, radosť, ktorú im tým urobím – to je tá energia. Chcem pomôcť nášmu ľudu,“ uviedol Narayanan, ktorý získal prax aj v holičstve, a tak ľuďom často pomáha aj s udržiavaním hygieny a dôstojnosti.

Príspevky od dobrovoľníkov pokryjú jedlo pre chudobných len na 22 dní, zvyšok dopĺňa kuchár z vlastného vrecka. Narayanan prenajíma dom, ktorý dostal darom od starého otca a všetky takto zarobené peniaze posúva ďalej. „Moji rodičia boli najprv veľmi nešťastní, na moje vzdelanie totiž minuli veľa peňazí,“ vysvetlil Narayanan. Keď ich však zavolal na jednu z pochôdzok, mama zmenila názor. „Povedala mi: ´Kŕmiš všetkých tých ľudí, po zvyšok života budem kŕmiť ja teba,´“ vysvetlil kuchár.

Šéfkuchár sa vzdal kariéry, zachraňuje chudobu pred hladom
ABC News

Od založenia neziskovej organizácie uplynulo už vyše desať rokov, počas ktorých mladý Ind stihol za pomoci dobrovoľníkov naservírovať vyše 1,5 miliónov porcií jedla a zachrániť pred hladom desaťtisíce ľudí – bezdomovcov, seniorov, ktorých opustila rodina či mentálne zaostalých. Hoci Narayanan býva s dobrovoľníkmi priamo v sporo zariadenom centre organizácie, vôbec sa nesťažuje. „Cítim sa veľmi spokojne a šťastne. Som zanietený, mám rád svoju prácu a chcem žiť s mojím ľudom,“ dodal štedrý šéfkuchár.

www.cnn.com

Ďalšie k téme

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk