Tieto recepty vám dodajú energiu

Zdrave ranajky.jpg

BRATISLAVA 4. mája 2016 (DJ/PR) – V novej knihe Zdravé raňajky nájdete 60 receptov, ktoré vám dodajú energiu do nového dňa. Raňajky, na ktorých prípravu potrebujete iba pár minút. Dozviete sa zaujímavé veci o múkach, orechoch, vajíčkach i alternatívnych sladidlách.
„Vždy sme chceli napísať knižku o stravovaní.“ tvrdia autorky foodblogerky Barbora Drahovská a Mimi Nemčeková. „Robili sme na blogu raňajkovú výzvu, kde sa naši čitatelia zapájali do debaty, čo si dávajú na raňajky, aby v ich rannom rytme sa našiel aj čas na raňajky.“

A tak sa z toho vyvinula raňajková knižka, na ktorej pracovali asi trištvrte roka a ktorá, ako dúfajú, privedie ľudí k raňajkám. Mnohí ich totiž vynechávajú s odôvodnením, že na ne nemajú čas, ponáhľajú sa… „Zdravé raňajky sú predovšetkým tým, že sú,“ prikyvuje Barbora. „Myslím, že človek si môže dať na raňajky vždy to, čo má rád. Dôležité pritom je, aby si našiel ráno čas, aby si ich mohol vychutnať v pokoji. Ak hľadá zmenu alebo alternatívu, aby nejedol stále to isté, môže sa inšpirovať receptami z našej knižky.“

Knihu pokrstili pred pár dňami šéf dramaturg Rádia FM Maroš Hečko, ktorého nazvali duchovným otcom knihy a ich dlhoročná priateľka Tamara Šimočníková-Heribanová.

Pozrite si VIDEOreportáž z krstu:

Krstilo sa teda netradične makom. Makové bratislavské rožky boli totiž prvým receptom, ktorý autorky Barbora a Mimi spolu pred viac ako štyrmi rokmi upiekli. Pozvaným priateľom a hosťom pripravili na ochutnávku práve niekoľko dobrôt podľa vlastných receptov z ich raňajkovej knižky.

V knihe sú aj kapitoly, keď ráno naozaj nemáte vôbec čas, len si zoberiete niečo z chladničky a vyrazíte z domu. Sú tam doslova chvíľkové recepty, aj tie „dlhšie“ ideálne na víkendové rána. „Každý si v nej nájde to svoje,“ dodáva Mirka Nemčeková.

Recept na rýchly kakaový puding s avokádom

Zdrave kakaovy puding.jpg

Tak toto je jeden z najrýchlejších a najchutnejších raňajkových receptov vôbec. Ingrediencie stačí spolu zmixovať a vychutnávať si krásne ráno. Recept pre 2 osoby
Čas prípravy: 5 minút

Potrebujeme:
•          1 zrelé avokádo
•          1 zrelší banán
•          50 ml kokosového mlieka
•          1 a ½ PL kakaa
•          1 PL medu

Všetky ingrediencie zmixujeme ponorným mixérom a puding je hotový.
bite me tip: Pridaním polievkovej lyžice arašidového masla bude puding ešte krémovejší. Na vrch môžeme pridať kokosový krém, ktorý je hustejší ako kokosové mlieko.

Zdravé raňajky nie sú iba plné vynikajúcich receptov, ale kniha je sama o sebe malým umeleckým dielom. O zaujímavú grafickú úpravu sa postarala grafická dizajnérka Mária Rojko a všetky fotografie si autorky zhotovili samé.
„Dali sme si záležať, aby naše recepty vyzerali čo najautentickejšie, preto sme sa rozhodli si všetky samy aj nafotiť. Fotografovanie jedál a ingrediencií je, rovnako ako varenie, naša vášeň. Máme rady fotky, z ktorých priam zacítite chuť jedla“, hovoria Barbora a Mimi.

Recept na Pohánkové čučoriedkové lievance s tvarohovým krémom

Zdrave lievance.jpg

Poznáte tie reklamy na kávu, v ktorých vôňa čerstvo zomletej kávy pohladí dušu vášho milého? Takto sme to vyskúšali aj s voňavými čučoriedkovými lievancami a naozaj to fungovalo.
Recept pre 2 osoby
Čas prípravy: 25 minút

Potrebujeme:
Na cesto:
•          50 g jemnej pohánkovej múky
•          40 g pšeničnej hladkej múky
•          100 ml vlažného mlieka
•          1 vajce
•          1/2 balenia prášku do pečiva (1,5 PL)
•          1 PL mäkkého masla
•          2 PL medu
•          1/4 ČL soli
•          80 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok

Na tvarohový krém:
•          150 g tvarohu
•          2 PL medu alebo javorového sirupu

Okrem toho:
•          40 g čučoriedok na posypanie
•          2 – 4 PL masla na pečenie lievancov

V miske zmiešame obe múky s práškom do pečiva, štipkou soli a pridáme mlieko, maslo, vajce a med. Vymiešame na hladké lepkavé cesto a necháme 5 minút odstáť.
Do cesta vmiešame čučoriedky a môžeme začať s pečením lievancov. Na panvici si rozohrejeme 1 až 2 PL masla a pomocou lyžice naberieme cesto na lievanec. Lievance pečieme pri nižšej teplote. Keď sa na vrchu začnú robiť malé bublinky, opatrne ich otočíme a aj z druhej strany opečieme do zlatista.
Čučoriedkové lievance sú skvelé so sladkým tvarohovým krémom. Vymiešajte tvaroh s medom alebo iným sladidlom a potrite ním lievance. Podávajte posypané čučoriedkami a poliate javorovým sirupom.
bite me tip: Namiesto tvarohu si ich môžete potrieť lekvárom alebo poliať rozmixovaným ovocím.

Všetkých 60 receptov nájdete v novinke Zdravé raňajky.

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk