Recepty starých mám: Grahamové žemle

Recepty starých mám: Grahamové žemle
Recepty starých mám: Grahamové žemle Thinkstock

Prinášame vám recept na chutné a zdravé pečivo – grahamové žemle. 

Spotreba surovín a prísad na 16 žemličiek:

500 g pšeničného šrotu, 1 čajová lyžička cukru, 40 g droždia, 1/4 l vlažnej vody

2 čajové lyžičky soli, 3 polievkové lyžice oleja, múka na posypanie a olej na vymastenie plechu

Postup:

Plech na pečenie vymastíme olejom. Pšeničný šrot vysypeme do misy a uprostred vyhĺbime jamku. Do jamky rozdrobíme droždie, zmiešame s troškou šrotu, cukrom a troškou vody. Kvások poprášime múkou, prikryjeme a na teplom mieste necháme 15 minút kysnúť. Na povrchu šrotu sa za ten čas objavia trhlinky. Do kvásku pridáme zvyšnú vodu, soľ a olej, všetko dobre premiesime, prikryjeme a znovu necháme kysnúť 1 hodinu.

Cesto pomúčenými rukami rozdelíme na 16 rovnakých dielov, každý z nich rozvaľkáme na okrúhlo, poprášime múkou a uložíme na plech. Pečivo necháme ešte raz 25 až 30 minút kysnúť. Rúru vyhrejeme na 220 °C. Pečivo pečieme 20 až 25 minút na druhej priečke rúry odspodu. Na začiatku pečenia vylejeme na dno rúry za šálku vody.

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk