Recept: Drážďanská Vianočná štóla

Drážďanská vianočná štóla
Shutterstock

Upečte si voňavučkú tradičnú vianočnú dobrotu!

Drážďanská štóla

Suroviny: 80 g droždia, 190 g mlieka, 750 g polohrubej múky, 80 g cukru, 280 g masla, 1/2 kg hrozienok, 100 g mandlí posekaných, 100 g kandizovaného posekaného ovocia, citrónová kôra z 1/2 citrónu, 1 vanilkový struk, štipka soli, voňavé korenie z každého štipka (škorica, muškátový oriešok), 3 dl rumu.

Postup prípravy:

Do múky urobíme jamku, pridáme trochu vlažného mlieka, do toho rozmrvíme droždie a pridáme trochu cukru. Necháme droždie, aby začalo trochu kysnúť.

Pridáme zbytok mlieka a rozpustené maslo. Všetko spracujeme na kompaktné cesto, ktoré poriadne vymiesime. Necháme na teplom mieste kysnúť pol hodinu.

Hrozienka namočíme do rumu.

Potom do cesta zamiešame všetky ostatné prísady, premiesime a opäť necháme 30 minút podkysnúť.

Na vymastenom a múkou vysypanom plechu vytvarujeme cesto do tvaru štóly a rukou alebo vareškou otlačíme pozdĺžne dva žliabky.

Pečieme pri teplote 190 stupňov asi 15 minút, potom teplotu znížime na 150 stupňov a pomaly pečieme asi 40 minút.

Po vychladnutí štólu potrieme bohato rozpusteným maslom, aj viac krát, kým štóla maslo vsakuje. Hneď potom ju posypeme práškovým cukrom. Až cukor vsiakne, opäť posypeme cukrom, aby bol povrch cukrom krásne zasnežený.

Drážďanská štóla sa dá jesť hneď, ale najlepšie chutí aspoň týždeň odležaná v chlade.

TIP Dámskej jazdy: Ak chcete štólu vylepšiť, pridajte do stredu po dĺžke šúľok marcipánu.

Prajeme dobrú chuť a krásne sviatky! 🙂

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk