Poznáte benefity jablčného octu pre zdravie? Pomôže pri prechladnutí či akné

Poznáte benefity jablčného octu pre zdravie? Pomôže pri prechladnutí či akné
Poznáte benefity jablčného octu pre zdravie? Pomôže pri prechladnutí či akné Foto: ilustračné, GettyImages

Jablčný ocot sa už stovky rokov používa na liečbu kašľa, bolesti v krku a rôznych infekcií. Dnes získava na popularite ako pomocník pri chudnutí alebo prírodný liek pri žalúdočných a tráviacich ťažkostiach, refluxe alebo aj vysokom krvnom tlaku. Niektorí tvrdia, že jediná lyžica denne dokáže posilniť zdravie.

Jablčný ocot sa vyrába fermentáciou alkoholu z čerstvo vylisovaného jablčného džúsu a kyseliny octovej. Tým si zachováva prírodné vitamíny a minerály z ovocia. Laicky povedané je to niekoľkokrát skvasená jablčná šťava. Čerstvý alebo pasterizovaný jablčný ocot bežne zaobstaráte v supermarketoch, lekárňach alebo obchodoch so zdravou výživou. Najžiadanejší je jeho nepasterizovaný variant, pretože si zachováva maximum prospešných baktérií a kvasiniek. Ide o malý prírodný zázrak, ktorý má veľmi široké spektrum využitia, zameriame sa tentoraz na jeho zdravotné účinky.

1. Bezproblémové trávenie

Podľa niektorých výskumov podporuje jablčný ocot správne fungovanie tráviaceho systému a zlepšuje vstrebávanie dôležitých živín z potravy v organizme. Pri nadmernej konzumácii môže nepriaznivo pôsobiť na zubnú sklovinu (kvôli svojej kyslosti), preto je namieste používať ho s mierou a vždy riediť vodou. Jablčný ocot ocenia aj tí, ktorí trpia na reflux, znižuje totiž kyslosť a upokojuje podráždenie pažeráka. Obsiahnutý pektín navyše účinne pomáha pri črevných kŕčoch.

2. Kontrola cukru v krvi

Ďalším benefitom jablčného octu je jeho schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi. Zlepšuje citlivosť na inzulín a reakciu organizmu na zvýšenú hladinu cukru v krvi po jedle. Štúdia z roku 2007 ukázala, že dve polievkové lyžice jablčného octu pred spaním znižujú hladinu glukózy nalačno o 4 až 6 %. Pri pravidelnej konzumácii jablčného octu sa vždy radšej vopred poraďte s ošetrujúcim lekárom, môže sa totiž vzájomne ovplyvňovať s niektorými liekmi, napr. s inzulínom a diuretikami.

3. Podpora pri chudnutí

Jablčný ocot je známy tým, že potláča chuť do jedla. Výskumy ukazujú, že jeho použitie pred jedlom zvyšuje a urýchľuje pocit sýtosti, čo môže pomôcť pri liečbe obezity. Účinné látky dokážu zrýchľovať metabolizmus, teda spaľovanie kalórií. Treba zdôrazniť, že nejde o žiadny zázračný liek na zníženie hmotnosti, ale ponúka možnosť podpory, za predpokladu vyváženého jedálnička a primeranej pohybovej aktivity.

4. Upokojenie bolesti v krku

Jablčný ocot poslúži aj ako pomocník pri prechladnutí alebo angíne. Zmierňuje kašeľ a účinne upokojuje podráždený krk, má totiž dezinfekčné a antibakteriálne vlastnosti. Zmiešajte tri až štyri lyžice octu s pol šálkou teplej vody a niekoľkokrát denne kloktajte, prípadne popíjajte šálku horúcej vody s tromi lyžicami jablčného octu a lyžicou medu.

5. Zdravé srdce a cievy

Niektorí vedci sa domnievajú, že jablkový ocot môže znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu a triglyceridov, a tým zlepšiť zdravie vášho srdca. Obsahuje totiž antioxidant kyselinu chlorogenovú, ktorá zabraňuje oxidácii častíc LDL (zlého) cholesterolu, čo je jedna zo zásadných príčin pri vzniku srdcových a cievnych ochorení.

6. Stop akné a ekzémom

Jablčný ocot môže byť prospešný aj v starostlivosti o pokožku, najmä ak trpíte na ekzémy, nadmernú suchosť alebo akné. Používajte ocot ako pleťové tonikum, nakvapkajte na kozmetický tampón a potierajte si ním pokožku ráno a večer. Prírodné alfa-hydroxykyseliny a kyselina octová podporujú krvný obeh, uzatvárajú póry a znižujú výskyt pigmentácií a akné.

Zdroj: www.prozeny.cz

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk