Polmesiačiky so šampiňónmi

Pečivo, jedlo, slané, recepty
shutterstock.com

Čakáte hostí a chcete pripraviť niečo chutné k vínu alebo pivu? Tak skúste dnešný recept.

Na dnešný recept budete potrebovať:

300 g mrazeného lístkového cesta, 100 g prerastenej slaniny, 6 polievkových lyžíc pokrájanej cibule, 1 šálka šampiňónov, 2 poliev. lyžice rajčiakového pretlaku, ½ čajovej lyžičky zelerovej soli, ¼ čajovej lyžičky bieleho korenia, 2 polievkové lyžice roztopeného masla.

Na potretie 1 žĺtok a 2 polievkové lyžice mlieka.

Postup:

Lístkové cesto rozmrazíme (30 až 60 minút). Pokrájame slaninu a cibuľu. Spolu opražíme. Šampiňóny umyjeme, necháme odkvapkať, pokrájame na tenké pásiky a dusíme spolu s rajčiakovým pretlakom, korením, maslom, slaninou a cibuľou, až kým sa tekutina neodparí. Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku noža a pohárom z neho vykrajujeme kolieska. Na jednu polovicu každého kolieska dáme lyžičku plnky, okraje navlhčíme vodou, druhú polovicu kolieska preložíme cez plnku, stlačením spojíme a sformujeme tak, aby vznikol polmesiacový tvar. Povrch popicháme vidličkou a potrieme žĺtkom rozhabarkovaným s mliekom. Plech na pečenie opláchneme studenou vodou, uložíme naň polmesiačiky a 15 minút necháme odpočívať. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Pečivo pečieme 25 minút na druhej priečke rúry odspodu. Polmesiačiky podávame horúce.

Ďalšie k téme

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk