Prospešnosť pohánky na organizmus som spomínala už vo viacerých príspevkoch. Je bohatá na rutín a pozitívne ovplyvňuje naše telo. Zvyčajne ju používame v kuchyni na kaše, alebo do polievky. Skúste však tento neuveriteľne šťavnatý a chutný pohánkový koláč a uvidíte, že sa stane jedným z vašich prekvapení v kuchyni 🙂
Pohánkovo jablkový koláč s avokádovým čoko krémom
250 g pohánky
sušená kôra citrónu
čistá mletá škorica
med (pšeničný alebo ryžový slad )
2-3 avokáda
kakaový prášok
1 lyžicu mletých ľanových semienok
2 veľké jablká
sušené hrozienka
sušené marhule
pekanové orechy
ghee maslo
Pohánku prepláchneme a namočíme do studenej vody. Po 15 minútach ju opäť prepláchneme a necháme namočenú v studenej vode. Na tmavom suchom mieste ju necháme zhruba 10hodín. Pripravíme si čokoládový krém z avokáda. Očistíme dve avokáda od šupky a pridáme 3-4 veľké lyžice bio kakaového prášku a asi dve veľké lyžice medu. Celú zmes spolu zmixujeme ručným mixérom na hladký krém.
Sušené marhule aj hrozienka si vopred namočíme do hrnčekov so studenou vodou a necháme ich trochu napučať. Pohánku si ochutíme jednou malou lyžičkou zmesi sušených kvietkov, citrónovou kôrou, mletým ľanom a asi 4-5 lyžíc vami zvoleného sladu. Aj túto zmes si zľahka pomixujeme ručným mixérom, nech tam ostanú aj nepomixované kúsky.
Marhule pokrájame na malé kúsky a spolu s hrozienkami, ktoré si rozdelíme na dve časti, ich primiešame do pohánkovej kaše. Tortovú, alebo akúkoľvek nádobu si vytrieme troškou ghee masla. Na spodok nanesieme pohánkovú vrstvu a utľapkáme lyžicou. Potom natrieme druhú vrstvu z avokádového krému. Ako poslednú pridáme jablkovú vrstvu, ktorú si pripravíme tak, že celé jablká aj so šupkou ( pokiaľ chcete dať ochutnať aj malým detičkám, môžete sa šupky zbaviť, aby bol ľahšie stráviteľný) nastrúhame na hrubo. Pridáme mletú škoricu podľa chuti a dosypeme zvyšné hrozienka. Pridáme zhruba 2 lyžice vami zvoleného sladu a všetko dôkladne premiešame. Poslednú jablkovú vrstvu posypeme jemne opečenými pekanovými orechami. Tie pripravíme na panvici s malým kúskom ghee masla. Koláč si uložíme na chladné miesto aspoň na 3 hodiny.
Mirka Luberdová