Poznáte týchto 8 najzdravších chutí na svete?

Poznáte týchto 8 najzdravších chutí na svete?
Poznáte týchto 8 najzdravších chutí na svete? Thinkstock

Z každej strany počúvame o negatívnych účinkoch najznámejších dochucovadiel, ktorými sú soľ a cukor. Čím ich však nahradiť?

Obmedzte v kuchyni soľ, cukry a tuky! Radia odborníci na výživu. No jedlo bez týchto bielych dodávačov najobľúbenejších chutí nám vôbec nešmakuje. Existujú však koreniny a bylinky, ktoré ich nielenže dokážu nahradiť a jedlo výborne dochutiť, no navyše sú i zdraviu prospešné. Ktoré sú to?

korenie, koreniny, výživa, škorica, ďumbier, klinčeky, list, zdravie
shutterstock.com

Škorica – jedna lyžička denne dokáže vyrovnať hladinu krvného cukru. Môžu ju aj ľudia trpiaci na diabetes 2. typu.

Chilli papričky – vďaka látke kapsaicín zrýchľujú metabolizmus, pomáhajú spaľovať tuky a odďaľovať hlad. Zároveň znižujú riziko žalúdočných vredov.

Šafran – zmierňuje príznaky predmenštruačného syndrómu (PMS) a depresie. Primiešajte ho do ryže a budete mať lepšiu náladu.

Kurkuma – pomáha pri nachladnutí a dýchacích problémoch. Má hojivé účinky, zmierňuje bolesť a potláča nádorové ochorenia.

Petržlenová vňať – ako prevenciu proti rakovine prsníka odborníci odporúčajú pridávať čerstvú alebo sušenú petržlenovú vňať do jedla každý deň.

Šalvia – vďaka svojim protizápalovým účinkom pôsobí proti prechladnutiu, bolestiam v krku. Celkovo poskytuje úľavu aj od iných bolestí a žalúdočných nevoľností.

Rozmarín – obsahuje účinné antioxidanty, ktoré pomáhajú likvidovať v jedle baktérie, a tým chráni mäso pred pokazením.

Ďumbier – znižuje bolesti svalov a kĺbov, upokojuje podráždený žalúdok, posilňuje obranyschopnosť organizmu a pomáha v boji proti rakovine.

Spomínané koreniny môžete nájsť v týchto e-shopoch:

Pozrite si FOTOGALÉRIU k článku TU

Sledujte novinky z Bratislavy na Facebooku, Instagrame alebo ich odoberajte cez e-mail.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Sledujte nás na
Google News Bratislavaden.sk