Z každej strany počúvame o negatívnych účinkoch najznámejších dochucovadiel, ktorými sú soľ a cukor. Čím ich však nahradiť?
Obmedzte v kuchyni soľ, cukry a tuky! Radia odborníci na výživu. No jedlo bez týchto bielych dodávačov najobľúbenejších chutí nám vôbec nešmakuje. Existujú však koreniny a bylinky, ktoré ich nielenže dokážu nahradiť a jedlo výborne dochutiť, no navyše sú i zdraviu prospešné. Ktoré sú to?
Spomienky na starú Bratislavu: Umelka funguje už desiatky rokov a patrí medzi významné budovy
Škorica – jedna lyžička denne dokáže vyrovnať hladinu krvného cukru. Môžu ju aj ľudia trpiaci na diabetes 2. typu.
Chilli papričky – vďaka látke kapsaicín zrýchľujú metabolizmus, pomáhajú spaľovať tuky a odďaľovať hlad. Zároveň znižujú riziko žalúdočných vredov.
Šafran – zmierňuje príznaky predmenštruačného syndrómu (PMS) a depresie. Primiešajte ho do ryže a budete mať lepšiu náladu.
Kurkuma – pomáha pri nachladnutí a dýchacích problémoch. Má hojivé účinky, zmierňuje bolesť a potláča nádorové ochorenia.
Baden 6 3 21
Petržlenová vňať – ako prevenciu proti rakovine prsníka odborníci odporúčajú pridávať čerstvú alebo sušenú petržlenovú vňať do jedla každý deň.
Šalvia – vďaka svojim protizápalovým účinkom pôsobí proti prechladnutiu, bolestiam v krku. Celkovo poskytuje úľavu aj od iných bolestí a žalúdočných nevoľností.
Rozmarín – obsahuje účinné antioxidanty, ktoré pomáhajú likvidovať v jedle baktérie, a tým chráni mäso pred pokazením.
Ďumbier – znižuje bolesti svalov a kĺbov, upokojuje podráždený žalúdok, posilňuje obranyschopnosť organizmu a pomáha v boji proti rakovine.